579 115-221
Indyk po meksykańsku

Indyk po meksykańsku – słoiki w trasę

Indyk po meksykańsku

Ostatni z czterech obiecanych przepisów do zawekowania i zabrania w trasę to indyk po meksykańsku. Jest to chyba najprostszy z tych przepisów, co nie znaczy, że najsłabszy. Czasem w prostocie drzemie największa siła. Całość to mięso z indyka i mrożonka z mieszanką meksykańską lub warzywa z puszki, ewentualnie jak są to świeże.
Indyk po meksykańsku

Indyk po meksykańsku – zapasteryzowane słoiki

Indyk po meksykańsku – słoiki w trasę – skład:

✓ 0,7 kg filetu z indyka
✓ 2 mrożonki “Mieszanka Meksykańska”
✓ 1 puszka pomidorów krojonych
✓ 1 cebula
✓ 2 ząbki czosnku
✓ przyprawy: słodka i ostra papryka, sos sojowy, sól, pieprz.

Indyk po meksykańsku – słoiki w trasę – przygotowanie:

Filet z indyka pokroić w paski i podsmażyć na sosie sojowym. Na osobnej patelni zeszklić cebulę, podsmażyć czosnek, odsączyć z tłuszczu i przełożyć do mięsa. Dodać mrożonkę “Mieszankę Meksykańską” i całość dusić 15 minut. Następnie przyprawić 1 łyżeczką papryki słodkiej, połową łyżeczki papryki ostrej, solą i pieprzem do smaku. Dodać również pomidory krojone, wszystko dobrze wymieszać i dusić jeszcze 20 minut. Przełożyć gorące danie do słoików, odstawić słoiki do wystygnięcia. Na drugi dzień zapasteryzować:na dno garnka położyć kratkę lub ręczniki papierowe, wstawić słoiki, zalać wodą do zakrętek, zagotować i od zawrzenia gotować na wolnym ogniu 45 minut.
Smacznego.

Leave a Reply

Related Post