579 115-221

Turecka zupa z kurczaka


Jakiś czas temu testowałem w domu TAVUKLU ŞEHRİYE ÇORBASI, czyli turecką zupę z kurczaka, a dzisiaj ugotowałem w kabinie.

Skład:
✓ rosół z kurczaka (jaki jest każdy widzi)
✓ dwa-trzy pomidory
✓ garść suszonej mięty
✓ mielona ostra papryka
✓ pół cytryny
✓ makaron ryżowy.

Przygotowanie:
Gotujemy rosół na udkach, nóżkach skrzydełkach – co tam kupimy w sklepie. Marchewkę kroimy w plasterki, reszta tradycyjnie. Następnie należy sparzyć pomidory (żeby skórka łatwo zeszła), pokroić w kostkę, wysmażyć z miętą na maśle lub oliwie, na koniec dodać łyżeczkę ostrej papryki. Rosół odcedzić, zostawić tylko marchewkę, mięso z rosołu rozdrobnić i dodać do zupy wraz ze smażonymi pomidorami. Wycisnąć sok z pół cytryny, zagotować. Z braku makaronu ryżowego (skleroza) ugotowałem zwykły.

Smacznego

Przepis pochodzi z strony Kuchnia Turecka.

Leave a Reply

Related Post