Menu

Zakwas na barszcz czerwony

0 Comment


Ja szaleję w trasie 😉, żona szaleje w domu 😃. Właśnie nastawiła barszcz czerwony na Wigilię.

Skład:
✓ 1 kg buraków
✓ 2 litry przegotowanej i wystudzonej wody
✓ 2 łyżki soli
✓ 5-6 kulek ziela angielskiego
✓ 6 liści laurowych
✓ 4 łyżki wody z kapusty kiszonej
✓ 3-4 ząbki czosnku.

Przygotowanie:
Wodę zmieszać z solą, najlepiej zanim wystygnie, obrać buraki, pokroić w grube plastry i ciasno ułożyć w naczyniu, dodać przyprawy i czosnek. Wszystko zalać wystudzoną wodą, zmieszaną z kwasem z kapusty. Zalać tak żeby buraki nie wystawały, bo spleśnieją. Odstawić w niezbyt ciepłe miejsce, np do piwnicy. Po pięciu dniach odcedzić i wstawić do lodówki.
Smacznego

Jako ciekawostkę mogę dodać, że taki kiszony barszcz, na surowo świetnie wchodzi na kacu

Jeśli przepis się podoba, udostępnij żeby inni też mieli szansę na zdrowy, domowy barszcz wigilijny

Zachęcam do komentowania na stronie, lajkowania i komentowania Kuchnia Truckera na Facebooku, a także do śledzenia Kuchnia Truckera na Twitterze i oglądania zdjęć Kuchnia Truckera na Instagramie.

Tagi: ,

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: