579 115-221
Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa ze słodką wędzoną papryką

Zupa ogórkowa

Drugi dzień weekendowego gotowania w towarzystwie busiarzy zaowocował zupą ogórkową, ugotowaną na udkach z kurczaka, polędwiczkach z indyka i z dodatkiem słodkiej wędzonej papryki. Ktoś się może przyczepić, jak w przypadku cheeseburgerów, że znowu tylko gotowiec i “to nie jest przepis, tylko lista składników do połączenia“, bo kupiłem tarte ogórki kiszone, a nie w całości, lecz jakoś to przeżyję. Wszystkich nie zadowolę, ważne że ekipa na parkingu była najedzona i uśmiechnięta ;).
Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa – smażenie odsączonych ogórków

Zupa ogórkowa – skład:

✓ tarte ogórki kiszone
✓ 1 cebula
✓ 1 marchewka
✓ 1 pietruszka
✓ woreczek ryżu
✓ 4 ziemniaki
✓ 1 por
✓ olej do smażenia
✓ 2 udka z kurczaka
✓ kilka polędwiczek z indyka
✓ śmietana 30%
✓ przyprawy: pieprz, sól, lubczyk, koperek, papryka słodka wędzona.

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa – jarzyna

Zupa ogórkowa – przygotowanie:

Odsączyć ogórki z wody, ale wody nie wylewać, przyda się na końcu do dolania, jeśli okaże się, że zupa ma za mało ogórkowy smak. Odsączone ogórki dobrze wysmażyć na niewielkiej ilości oleju. Następnie ugotować bulion, praktycznie tak jak rosół, czyli mięso i warzywa zalać wodą, posolić do smaku i gotować aż zmięknie marchewka, wcześniej można opalić cebulę. Gdy marchewka będzie już miękka wrzucić ryż (bez woreczka) i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wsypać resztę przypraw: do smaku pieprz, koperek, lubczyk i pełną łyżeczkę papryki wędzonej. Gotować na małym ogniu do zmięknięcia ziemniaków i ryżu, wtedy dodać podsmażone ogórki i ewentualnie dolać wodę spod ogórków w celu uzyskania bardziej ogórkowego smaku. Zagotować i zabielić śmietaną.
Smacznego.

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa – gotowanie bulionu

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa – zadowolona ekipa wcina, aż się uszy trzęsą 😉

Leave a Reply

Related Post