579 115-221
Bogracz ze schabu - słoiki w trasę

Bogracz ze schabu – słoiki w trasę

Bogracz ze schabu - słoiki w trasę

Nowy rok to nowe słoiki w trasę. Na obecny wyjazd przygotowałem z żoną trzy dania, pierwsze to bogracz ze schabu. W zasadzie bogracz to nie jest nazwa potrawy, tylko kociołka do gotowania nad ogniskiem, ale u nas przyjęło się, że to potrawa.
Bogracz ze schabu - słoiki w trasę

Bogracz ze schabu – słoiki w trasę – pieczarki

Bogracz ze schabu – słoiki w trasę – skład:

✓ 1 kg schabu bez kości
✓ 2 czerwone papryki
✓ 0,5 kg pieczarek
✓ makaron typu zacierka albo ryżowy
✓ kilka ziemniaków
✓ czosnek
✓ koncentrat pomidorowy
✓ przyprawy: papryka słodka i ostra, sól.

Bogracz ze schabu - słoiki w trasę

Bogracz ze schabu – słoiki w trasę – schab bez kości

Bogracz ze schabu – słoiki w trasę – przygotowanie:

Pieczarki posiekać, podsmażyć i odłożyć, tak samo paprykę. Schab pokroić w kostkę i również obsmażyć. Pieczarki i schab przełożyć do garnka, dodać przecier pomidorowy rozrobiony z wodą, dodać rozgnieciony czosnek i przyprawy i całość dusić aż mięso zacznie mięknąć. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować dalej. Gdy ziemniaki będą już prawie ugotowane dodać makaron typu zacierka lub ryżowy i gotować do zmięknięcia ziemniaków. Makaron nie musi się ugotować, ponieważ dojdzie przy pasteryzacji słoików.
Smacznego :).

Bogracz ze schabu - słoiki w trasę

Bogracz ze schabu – słoiki w trasę – podsmażanie pieczarek

Bogracz ze schabu - słoiki w trasę

Bogracz ze schabu – słoiki w trasę – makaron ryżowy

Bogracz ze schabu - słoiki w trasę

Bogracz ze schabu – słoiki w trasę – podsmażanie papryki

Leave a Reply

Related Post