579 115-221
Pasta á la carbonara

Pasta á la carbonara

Pasta á la carbonara

Dzisiaj w WEEKENDOWYM GOTOWANIU zrobiłem pastę á la carbonara, czyli makaron z boczkiem, cebulą, czosnkiem i sosem śmietanowo-jajecznym. Nie jest to identyczny PRZEPIS z tradycyjnym, ale w znacznej części na nim oparty. Zamiast wina użyłem pół szklanki piwa (bo nie miałem wina) i podobno oryginalny przepis mówi, że do sosu nie używa się śmietany i zamiast boczku powinno być podgardle. Miałem też dwóch gości na obiedzie, jeden, Kazimierz, z innej firmy, drugi Krzysztof, którego znam już od kilku lat.  Obydwaj przeżyli :D.  Krzysztof mówi (bo siedzi właśnie obok mnie sącząc drinka i przeszkadza w pisaniu jak może): “przeżyłem szok kulinarny”! Nie dopytywałem o szczegóły, zakładam, że pozytywny ;).
Pasta á la carbonara

Pasta á la carbonara – cebula i czosnek

Pasta á la carbonara – skład:

✓ 2 cebule
✓ 5 ząbków czosnku
✓ ok 40-50dkg wędzonego boczku krojonego (lub w całości)
|✓ ser żółty – w oryginale tarty parmezan lub pecorino – ja użyłem maasdamera z biedry
✓ 2-3 żółtka|
✓ śmietana 30%
✓ przyprawy: pieprz, sól tabasco (tabasco opcjonalnie, bo jak wiecie ja lubię ostrzej).

Pasta á la carbonara

Pasta á la carbonara – boczek

Pasta á la carbonara – przygotowanie:

Cebule obrać, drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać boczek i smażyć aż odparuje woda i tłuszcz. Pod koniec smażenia boczku z cebulą dodać bardzo drobno posiekany czosnek i smażyć przez 3-4 minuty na wolnym ogniu, często mieszając. W międzyczasie utrzeć na drobnej tarce ser lub jak w moim przypadku drobno pokroić ser w plasterkach i równocześnie gotować makaron na al dente. Do osobnego naczynia wbić dwa jajka, oddzielić żółtka i przełożyć je do miseczki. Do miseczki z żółtkami dodać śmietanę, ser, świeżo zmielony pieprz i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Według oryginalnego przepisu do sosu należy dolać białego, wytrawnego wina, a jako że go nie miałem, to dolałem pół szklanki piwa. Ugotowany makaron dodać do naczynia z boczkiem i cebulą  – po uprzednim odlaniu całego wytopionego tłuszczu – i podsmażać przez około 5 minut. Do podsmażonego makaronu powoli wlać sos i gotować przez kilka minut często mieszając. Podawać posypane świeżą bazylią lub pietruszką.
Smacznego :).

Pasta á la carbonara

Pasta á la carbonara – smażenie boczku i cebuli

Pasta á la carbonara

Pasta á la carbonara – ser żółty posiekany

Pasta á la carbonara

Pasta á la carbonara – śmietana, żółtka i pieprz na sos

Pasta á la carbonara

Pasta á la carbonara – zalewanie makaronu sosem carbonara

Pasta á la carbonara

Pasta á la carbonara – gotowe danie

Leave a Reply

Related Post