Kuchnia Truckera

Kuleczki z serem

kuleczki z serem

Dzisiaj na obiad kuleczki z serem żółtym, czerwoną cebulą i oliwkami. Kuleczki z mielonego mięsa kupiłem gotowe we Francji (w przepisie będzie podane jak przygotować mięso samemu), ale następnym razem nie dam się już zrobić w konia, kupię niedoprawione mięso mielone i sam będę lepić i przyprawiać. To trochę więcej roboty, ale przynajmniej doprawię po swojemu; gotowe są niestety przesolone. Normalnie popiłbym zimnym piwkiem, ale startuję przed wieczorem, więc zostaje tylko herbata 😉
Kuleczki z serem – skład:

✓ mięso mielone, np. z łopatki
✓ cebula czerwona
✓ ser żółty do rozpiekania
✓ oliwki, względnie korniszon, papryka z octu lub dowolna surówka
✓ jajko
✓ bułka tarta
✓ olej do smażenia
✓ przyprawy.

Kuleczki z serem – przygotowanie

Kuleczki z serem – przygotowanie:

Mięso mielone doprawić do smaku, dodać jajko, trochę bułki tartej i solidnie wszystko wymieszać. Jeśli po wymieszaniu mięso za bardzo klei się do rąk, można dosypać jeszcze odrobinę bułki tartej, następnie ulepić kuleczki. Żółty ser pokroić w kostkę, powciskać kostki w kuleczki i dobrze “zakleić” dziury po serze. Posiekać drobno cebulę.
Tak przygotowane kuleczki podsmażyć na patelni z cebulą z każdej strony, tak aby mięso zmieniło kolor, ale nie przypaliło się, następnie przykryć patelnię i dusić ok 15 minut. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu, np. na ręczniku papierowym.
Smacznego.