Menu

Kategoria: Drugie danie

Filet indyczy w czerwonym winie, z pomidorami i kukurydzą

14 października 2018
Filet indyczy w czerwonym winie, z pomidorami i kukurydzą

Dzisiaj w weekendowym gotowaniu szef Kuchni Truckera “Wielki Słoik” poleca przepis na jednogarnkowe danie improwizowane z tego co znalazłem w kabinie, czyli filet indyczy w czerwonym winie, z pomidorami i kukurydzą. Robota tak się poskładała, że w środę zajechałem pod Milan, w czwartek o 15-tej rozładowałem i do dzisiaj nie mam roboty. Spedycja niestety nie […]

Drugie danie Przepisy Weekendowe gotowanie

Gulasz “Csángó” z kurkami

7 października 2018
Gulasz Csángó z kurkami

Ostatnio trochę zafascynowałem się kuchnią węgierską i kuchnią hiszpańską, a do tego wpadły mi w ręce fajne, małe książeczki z przepisami na potrawy z tych kuchni, więc będzie teraz więcej gotowania “gulaszowego” i z półwyspu iberyjskiego. Dzisiaj w weekendowym gotowaniu prezentuję gulasz “Csángó” z kurkami. Przepis jest bardzo prosty, ma niewiele składników i wychodzi z […]

Drugie danie Przepisy Weekendowe gotowanie

Tokany a’la csikos z gulaszem transylwańskim – słoiki w trasę

4 października 2018
Tokany a'la csikos z gulaszem transylwańskim

Ostatni z dzisiejszych przepisów na słoiki w trasę to połączenie dwóch dań z kuchni węgierskiej: tokany a’la csikos, czyli gulasz kowbojski (wg książki z której mam przepis csikos to węgierscy kowboje) i gulaszu transylwańskiego. Gulasz transylwański zawiera dodatkowo zielony koperek, a obydwa mają mieć śmietanę, lecz ani śmietany ani koperku nie użyłem, bo takie miałem […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki

Filet z indyka po baskijsku – słoiki w trasę

4 października 2018
Filet z indyka po baskijsku

Drugi z dzisiejszych przepisów to filet z indyka po baskijsku ugotowany i zapasteryzowany do słoików w trasę. Danie pochodzi z kuchni hiszpańskiej, świetnie wygląda, jeszcze lepiej smakuje i jest bardzo proste do przygotowania, chociaż sądząc po ilości składników może się wydawać, że jest inaczej. Wystarczą dwa garnki lub garnek i duża patelnia i około półtorej […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki

Wątróbka Merlot z cebulą, grzybami i ostrą papryką

23 września 2018
Wątróbka Merlot z cebulą, grzybami i ostrą papryką

Już od dawna chodziła za mną wątróbka, ale przy zakupach przed weekendowym gotowaniem zawsze o niej zapominałem. Aż nadszedł ten dzień, w którym pamiętałem i kupiłem. Wątróbka moczona całą noc w wytrawnym, czerwonym winie to majstersztyk smaku. Polecam wszystkim amatorom wątroby. Inspiracją był przepis ze strony Wątróbka drobiowa z Sherry, ale zamiast Sherry użyłem francuskiego […]

Drugie danie Przepisy Weekendowe gotowanie

Burito z wołowiną i wędzonym łososiem

9 września 2018
Burito z wołowiną i wędzonym łososiem

Zainspirowany mailem od jednego z czytelników postanowiłem w weekend przygotować burito z wołowiną i wędzonym łososiem. Nie wiem na ile to moje burito jest zbieżne z oryginalnym, ale jeśli nawet tylko z nazwy to nic na to nie poradzę, nie będę zmieniać już tytułu ;). Przepis od czytelnika pojawi się w następnej kolejności, a dzisiaj […]

Drugie danie Przepisy Weekendowe gotowanie

Kaszotto Szefowej Kuchni Sylwii – słoiki w trasę

12 sierpnia 2018
Kaszotto Szefowej Kuchni Sylwii - słoiki w trasę

Najdłużej oczekujący na publikację przepis Szefowej Sylwii to kaszotto z cukinią do słoików w trasę. Sylwia napisała, że warto zainteresować się mieszankami Trendy Lunch “bo są super”. A skoro są super, to nie będę dyskutować, tylko posłucham. Już wystarczająco długo jestem żonaty, żeby nauczyć się, że kobiet należy słuchać, nawet jeśli nie mają racji. Wszystko […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki

Aromatyczne pulpety w sosie musztardowym Szefowej Kuchni Sylwii – słoiki w trasę

12 sierpnia 2018
Aromatyczne pulpety w sosie musztardowym Szefowej Kuchni Sylwii - słoiki w trasę

Pierwszy z dwóch zaległych przepisów od Szefowej Sylwii to aromatyczne pulpety w sosie musztardowym. Danie wydaje się w miarę proste do przygotowania i wygląda bardzo apetycznie. Przepis na te aromatyczne pulpety i kaszotto, które opublikuję w następnej kolejności, Sylwia wysłała mi jeszcze przed wakacjami, ale jak już od dawna wiecie jestem leniem i dopiero teraz […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki

Świeże leczo Szefowej Kuchni Sylwii

12 sierpnia 2018
Świeże leczo szefowej kuchni Sylwii

Dzisiaj nie ma weekendowego gotowania, bo idę na szamkę na Autohofie, ale w zamian jest świeże leczo Szefowej Kuchni Sylwii. Sylwia nawet nie wie, że awansowała na Szefową Kuchni Truckera, ale to już kolejny jej przepis, więc awans się należy :). Andrzej, kolega z firmy, też awansuje gdy tylko prześle mi kolejny przepis i zdjęcia. […]

Drugie danie Przepisy

Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym – słoiki w trasę

8 sierpnia 2018
Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym - słoiki w trasę

Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym to trzeci z przepisów na danie do słoika w trasę, który użyłem do gotowania na koniec urlopu. Od dawna chodził za mną sos chrzanowy i w końcu doszedł. Przepis jak zwykle prosty i przygotowanie również łatwe. Oryginalny przepis, na którym się wzorowałem pochodzi ze strony: Golonka z indyka w […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki