Kuchnia Truckera

Gulasz na winie, czyli na piwie

Gulasz na winie

Gulasz na winie (czyli na piwie). Co się nawinie to do gara, piwo też się nawinęło Pauza 45h we Francji i szefo wysłał mnie do hotelu. Na szczęście udało mi się zaparkować klamotem przed samym wejściem i nie było daleko żeby wpaść na kilka chwil do kabiny i ugotować gulasz na weekend.
Gulasz na winie – skład:

✓ cebula
✓ papryka
✓ marchewka
✓ pietruszka
✓ por
✓ filet z kurczaka
✓ piwo
✓ ziemniaki
✓ koncentrat pomidorowy
✓ przyprawy: chili jalapeño, tymianek, czosnek niedźwiedzi, trawa cytrynowa, cząber.

Gulasz na winie – przygotowanie:

Podsmażyć cebulę, przełożyć do garnka głównego, podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę i pietruszkę, przełożyć do garnka. Dodać też pora w całości – po ugotowaniu wyrzucam pora, ale równie dobrze pora też można pokroić w plasterki i podsmażyć. Podsmażyć kurczaka na biało, maks 4-5 minut na dużym ogniu, ciągle mieszając, przełożyć do garnka, wsypać przyprawy, wlać piwo i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 15-20 minut. Następnie dodać ziemniaki, posolić do smaku i gotować aż ziemniaki zmiękną. Na koniec dodać łyżkę koncentratu pomidorowego.
Smacznego.