Kuchnia Truckera

Przepis na tradycyjny rosół z kurczaka

Rosół z kurczaka

Jeden kierowca wyraził chęć na przepis na rosół z kurczaka, więc w ten weekend zapodaję. Podobno lubi czytać moje przepisy, ale nigdy jeszcze nic z nich nie ugotował. Cóż, różne są zboczenia
(No offence )
Rosół z kurczaka – skład:

✓ 6 drumsticków z kurczaka
✓ 1 cebula
✓ 2 marchewki
✓ 1 pietruszka korzeń + natka
✓ ćwiartka selera lub 2-3 łodygi selera naciowego – wolę naciowy, bo jest bardziej aromatyczny
✓ por
✓ kawałek włoskiej kapusty
✓ o ile jest możliwość, to świeży lubczyk – kilka listków, lub szczyptę suszonego/mrożonego.
✓ sól, pieprz, maggi
✓ makaron.

Rosół z kurczaka – przygotowanie:

Drumsticki umyć, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 3-4 minuty. Następnie odlać wodę z szumowiną, drumsticki przepłukać, umyć garnek. Cebulę opalić na czarno, marchewkę pokroić w ćwiartki, wszystko wrzucić do gara, zalać wodą, posolić do smaku. Gotować pod przykryciem do wrzenia, następnie skręcić gaz i odkryć garnek – gotując pod przykrywką rosół zmętnieje. Gotować godzinę na małym ogniu, tak żeby rosół ledwo pykał, na koniec można dolać zimnej wody (bo trochę odparuje) i zagotować. Ugotować makaron.
Uprzedzając ewentualne pytania: nigdy nie używam żadnych kostek rosołowych, nie ma sensu.
Smacznego