Kuchnia Truckera

Jajecznica na pomidorach i tuńczyku

Jajecznica na pomidorach i tuńczyku

Na koniec weekendowego gotowania usmażyłem na kolację jajecznicę na pomidorach i tuńczyku. Przepis banalnie prosty i szybki, niestety zdjęcia jajecznicy rzadko kiedy wychodzą apetycznie, bo wyglądają jakby ta jajecznica była już raz zjedzona ;). Trzeba wziąć na to poprawkę i uwierzyć, że smakuje dużo lepiej niż wygląda.

Jajecznica na pomidorach i tuńczyku – podsmażanie pomidorów z bazylią na maśle

Jajecznica na pomidorach i tuńczyku – skład:

✓ 1 duży pomidor
✓ masło
✓ puszka tuńczyka z wody w kawałkach
✓ świeża natka z pietruszki
✓ 3 jajka
✓ bazylia, maggi i pieprz.

Jajecznica na pomidorach i tuńczyku – podsmażony tuńczyk

Jajecznica na pomidorach i tuńczyku – przygotowanie:

Pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Następnie pokroić go w kostkę i podsmażyć na maśle z dwoma szczyptami bazylii. Dodać odsączonego z wody tuńczyka i również podsmażyć aż będzie gorący. Wbić jajka i usmażyć całość, mieszając delikatnie żeby nie robić od razu żółtek, które należy rozbić gdy białko już się trochę zetnie. Na koniec posypać posiekaną natką z pietruszki, dodać maggi i pieprzu.
Smacznego. 🙂

Jajecznica na pomidorach i tuńczyku – wbite jajka