Na koniec weekendowego gotowania usmażyłem na kolację jajecznicę na pomidorach i tuńczyku. Przepis banalnie prosty i szybki, niestety zdjęcia jajecznicy rzadko kiedy wychodzą apetycznie, bo wyglądają jakby ta jajecznica była już raz zjedzona ;). Trzeba wziąć na to poprawkę i uwierzyć, że smakuje dużo lepiej niż wygląda.
Jajecznica na pomidorach i tuńczyku – skład:
✓ 1 duży pomidor
✓ masło
✓ puszka tuńczyka z wody w kawałkach
✓ świeża natka z pietruszki
✓ 3 jajka
✓ bazylia, maggi i pieprz.
Jajecznica na pomidorach i tuńczyku – przygotowanie:
Pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Następnie pokroić go w kostkę i podsmażyć na maśle z dwoma szczyptami bazylii. Dodać odsączonego z wody tuńczyka i również podsmażyć aż będzie gorący. Wbić jajka i usmażyć całość, mieszając delikatnie żeby nie robić od razu żółtek, które należy rozbić gdy białko już się trochę zetnie. Na koniec posypać posiekaną natką z pietruszki, dodać maggi i pieprzu.
Smacznego. 🙂
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.