Kuchnia Truckera

Nóżki z kurczaka duszone w kapuście

Kurczak duszony w kapuście kiszonej

Kurczak duszony w kapuście kiszonej – podstawowe składniki

Dzisiaj na obiad polecam przepis na nóżki z kurczaka duszone w kapuście kiszonej. Danie bardzo proste do wykonania, a do tego bardzo smaczne i niezbyt pracochłonne. Nawet całkowity laik powinien sobie z nim poradzić przy weekendowym gotowaniu i “przyszpanować przy kolegach” ;). Zapewne ktoś zada pytanie: czy nie będzie śmierdzieć w kabinie po gotowaniu kapusty? otóż nie, wystarczy otworzyć szyberdach i okna, żeby zrobić lekki przeciąg i cały “zapach” z gotowania kapusty ulatuje na zewnątrz.

Kurczak duszony w kapuście kiszonej – płukanie kapusty

Nóżki z kurczaka w kapuście – skład:

✓ 1kg kapusty kiszonej
✓ 4 nóżki z kurczaka
✓ 1 duża cebula
✓ przyprawy: kminek mielony, papryka ostra, tymianek, sól.

Kurczak duszony w kapuście kiszonej – zeszklona cebula

Nóżki z kurczaka w kapuście – przygotowanie:

Z kapusty wycisnąć kwas, ale nie wylewać go, tylko odlać do słoika/szklanki, może się później przydać, jeśli za bardzo wypłukamy kapustę i będzie całkowicie pozbawiona kwaśnego smaku. Można również ją trochę pokroić, jeśli są zbyt długie kawałki. Przełożyć kapustę do garnka, zalać wodą, odczekać ok 15-20 minut i wylać wodę. W osobnym naczyniu podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę na szklisto, dodać do kapusty, przyprawić – z wyjątkiem soli – i na kapuście ułożyć nóżki z kurczaka. Nóżki można wcześniej obgotować, tak jak to robię do rosołu: do zagotowania się wody i gotować przez ok 1-2 minuty, żeby wytrącić szumowiny. Posypać kurczaka delikatnie solą, papryką, tymiankiem i kminkiem, przykryć garnek i dusić przez godzinę. Jeśli nóżki nie są przykryte kapustą, to po 30 minutach można je obrócić, żeby i druga strona nabrała smaku kapusty.
Podawać z gotowanymi ziemniakami, solidne porcje dla dwóch osób.
Smacznego.

Kurczak duszony w kapuście kiszonej