Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym to trzeci z przepisów na danie do słoika w trasę, który użyłem do gotowania na koniec urlopu. Od dawna chodził za mną sos chrzanowy i w końcu doszedł. Przepis jak zwykle prosty i przygotowanie również łatwe.
Oryginalny przepis, na którym się wzorowałem pochodzi ze strony: Golonka z indyka w delikatnym sosie chrzanowym.
Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym – skład:
✓ 0,8kg udźca z indyka
✓ 2 cebule
✓ 4 ząbki czosnku
✓ chrzan tarty, najlepiej świeży, ale może być ze słoiczka
✓ śmietana 18%
✓ mąka pszenna
✓ koperek
✓ przyprawy: majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, sól, pieprz.
Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym – przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, delikatnie podsmażyć na oleju, odsączyć i przełożyć do garnka. Dolać wody tak żeby przykryła mięso, dodać łyżeczkę majeranku, 3-4 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, soli i pieprzu do smaku i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut. W międzyczasie pokroić drobno cebulę i podsmażyć na patelni. Gdy będzie szklista dodać posiekany koperek i dalej smażyć jeszcze kilka minut.
Do osobnego naczynia nałożyć dwie łyżki chrzanu (dla mocnego aromatu lub jedną dla słabszego), wlać pół śmietany, dodać łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i dobrze wymieszać.
Odlać część wody z mięsa i gdy trochę przestygnie dodać do sosu z chrzanem, żeby go zahartować. Mięso z resztą wody dodać do cebuli z koperkiem i zagotować. Następnie dolać sos, całość wymieszać, zagotować i dusić 10 minut.
Smacznego. 🙂
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.