579 115-221
Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym - słoiki w trasę

Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym – słoiki w trasę

Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym - słoiki w trasę

Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym to trzeci z przepisów na danie do słoika w trasę, który użyłem do gotowania na koniec urlopu. Od dawna chodził za mną sos chrzanowy i w końcu doszedł. Przepis jak zwykle prosty i przygotowanie również łatwe.
Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym - słoiki w trasę

Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym – słoiki w trasę. Podsmażenie mięsa pokrojonego w kostkę.

Oryginalny przepis, na którym się wzorowałem pochodzi ze strony: Golonka z indyka w delikatnym sosie chrzanowym.

Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym - słoiki w trasę

Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym – słoiki w trasę. Smażenie cebuli i koperku.

Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym – skład:

✓ 0,8kg udźca z indyka
✓ 2 cebule
✓ 4 ząbki czosnku
✓ chrzan tarty, najlepiej świeży, ale może być ze słoiczka
✓ śmietana 18%
✓ mąka pszenna
✓ koperek
✓ przyprawy: majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, sól, pieprz.

Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym - słoiki w trasę

Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym – słoiki w trasę. Duszenie udźca w wodzie i przyprawach.

Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym – przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę, delikatnie podsmażyć na oleju, odsączyć i przełożyć do garnka. Dolać wody tak żeby przykryła mięso, dodać łyżeczkę majeranku, 3-4 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, soli i pieprzu do smaku i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut. W międzyczasie pokroić drobno cebulę i podsmażyć na patelni. Gdy będzie szklista dodać posiekany koperek i dalej smażyć jeszcze kilka minut.
Do osobnego naczynia nałożyć dwie łyżki chrzanu (dla mocnego aromatu lub jedną dla słabszego), wlać pół śmietany, dodać łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i dobrze wymieszać.
Odlać część wody z mięsa i gdy trochę przestygnie dodać do sosu z chrzanem, żeby go zahartować. Mięso z resztą wody dodać do cebuli z koperkiem i zagotować. Następnie dolać sos, całość wymieszać, zagotować i dusić 10 minut.
Smacznego. 🙂

Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym - słoiki w trasę

Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym – słoiki w trasę. Przygotowanie sosu chrzanowego ze śmietaną, mąką i cukrem.

Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym - słoiki w trasę

Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym – słoiki w trasę. Mięso zmieszane z podsmażoną cebulą i koperkiem.

Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym - słoiki w trasę

Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym – słoiki w trasę. Duszenie mięsa z sosem chrzanowym.

2 thoughts on “Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym – słoiki w trasę”

  1. Magdalena pisze:

    Witam wekuje Pan słoiki w garnku rozumiem, ile czasu

    1. Proszę przeczytać ten artykuł, opisałem w nim dokładnie proces wekowania: https://kuchniatruckera.pl/wekowanie-pasteryzacja-tyndalizacja-pakowanie-prozniowe/

Leave a Reply

Related Post