Menu

Kategoria: Weki

Kaszotto Szefowej Kuchni Sylwii – słoiki w trasę

12 sierpnia 2018
Kaszotto Szefowej Kuchni Sylwii - słoiki w trasę

Najdłużej oczekujący na publikację przepis Szefowej Sylwii to kaszotto z cukinią do słoików w trasę. Sylwia napisała, że warto zainteresować się mieszankami Trendy Lunch “bo są super”. A skoro są super, to nie będę dyskutować, tylko posłucham. Już wystarczająco długo jestem żonaty, żeby nauczyć się, że kobiet należy słuchać, nawet jeśli nie mają racji. Wszystko […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki

Aromatyczne pulpety w sosie musztardowym Szefowej Kuchni Sylwii – słoiki w trasę

12 sierpnia 2018
Aromatyczne pulpety w sosie musztardowym Szefowej Kuchni Sylwii - słoiki w trasę

Pierwszy z dwóch zaległych przepisów od Szefowej Sylwii to aromatyczne pulpety w sosie musztardowym. Danie wydaje się w miarę proste do przygotowania i wygląda bardzo apetycznie. Przepis na te aromatyczne pulpety i kaszotto, które opublikuję w następnej kolejności, Sylwia wysłała mi jeszcze przed wakacjami, ale jak już od dawna wiecie jestem leniem i dopiero teraz […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki

Zupa z mielonego mięsa z ziemniakami i kaszą pęczak – słoiki w trasę

8 sierpnia 2018
Pikantna i gęsta zupa z mielonego mięsa z ziemniakami i kaszą pęczak - słoiki w trasę

Ostatnie danie do słoików na wyjazd, które wczoraj ugotowałem to pikantna i gęsta zupa z mielonego mięsa z ziemniakami i kaszą pęczak. Mięso które użyłem w tym przepisie na zupę to szynka wieprzowa, które zmełłem (‘zmełłem’, a nie ‘zmieliłem’ – tak mnie uczyła pani na języku polskim w podstawówce) wraz z porem, bo bardzo lubię […]

Przepisy W trasę Weki Zupa

Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym – słoiki w trasę

8 sierpnia 2018
Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym - słoiki w trasę

Udziec z indyka w sosie koperkowo-chrzanowym to trzeci z przepisów na danie do słoika w trasę, który użyłem do gotowania na koniec urlopu. Od dawna chodził za mną sos chrzanowy i w końcu doszedł. Przepis jak zwykle prosty i przygotowanie również łatwe. Oryginalny przepis, na którym się wzorowałem pochodzi ze strony: Golonka z indyka w […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki

Szakszuka po bieszczadzku – słoiki w trasę

8 sierpnia 2018
Szakszuka po bieszczadzku - słoiki w trasę

Wg autorki przepisu który użyłem, szakszuka to danie z kuchni tunezyjskiej i wielki bałagan na talerzu. A moja nazwa jest “szakszuka po bieszczadzku”, bo mieszkam w Bieszczadach i dołożyłem trochę mięsiwa, żeby danie do słoików było bardziej treściwe i pożywne w naszej ciężkiej pracy. Ogólnie jest bardzo proste do przygotowania, ale wymaga trochę czasu na […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki

Gulasz ze schabu z marchewką w sosie śmietankowo-musztardowym – słoiki w trasę

8 sierpnia 2018
Gulasz ze schabu z marchewką w sosie śmietankowo-musztardowym

Po dość długiej przerwie w publikacji przepisów, spowodowanej nie tylko moim wrodzonym lenistwem, ale też urlopem, nadszedł czas na na nowe dania do słoików w trasę. Na pierwszy ogień idzie gulasz ze schabu z marchewką w sosie śmietankowo-musztardowym. Schab wyjąłem z zamrażarki i po rozmrożeniu okazało się, że jest już pokrojony w plastry i ubity […]

Bez kategorii Drugie danie Przepisy W trasę Weki

Wekowanie, pasteryzacja, tyndalizacja, pakowanie próżniowe

8 sierpnia 2018
Wekowanie, pasteryzacja, tyndalizacja, pakowanie próżniowe

Wekowanie, pasteryzacja, tyndalizacja, pakowanie próżniowe. Dostaję sporo pytań jak przechowywać jedzenie zabierane w trasę, więc postanowiłem napisać artykuł, żeby nie przepisywać ciągle tych samych treści. Podstawowym sposobem, który ja używam jest wekowanie połączone z pasteryzacją. Drugim sposobem na bardzo trwałe zabezpieczenie przetworów jest tyndalizacja, która jest niestety najbardziej czasochłonna. Coraz więcej kierowców korzysta też z […]

Pakowanie próżniowe W trasę Weki

Indyk po meksykańsku – słoiki w trasę

6 czerwca 2018
Indyk po meksykańsku

Ostatni z czterech obiecanych przepisów do zawekowania i zabrania w trasę to indyk po meksykańsku. Jest to chyba najprostszy z tych przepisów, co nie znaczy, że najsłabszy. Czasem w prostocie drzemie największa siła. Całość to mięso z indyka i mrożonka z mieszanką meksykańską lub warzywa z puszki, ewentualnie jak są to świeże. Indyk po meksykańsku […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki

Kapuśniak z dziczyzną wg przepisu teścia – słoiki w trasę

6 czerwca 2018
Kapuśniak z dziczyzną

Trzeci z obiecanych czterech przepisów do słoików na wyjazd to kapuśniak z dziczyzną wg przepisu mojego teścia. Dziczyznę oczywiście można zastąpić łopatką bądź karkówką wieprzową. Niestety tak jak z poprzednim przepisem, czyli indykiem po meksykańsku, nie zdążyłem zrobić więcej zdjęć, bo byłem zajęty układaniem płytek w remontowanym pokoju, indyka gotowała żona, a kapuśniak gotował teść. Kapuśniak […]

Przepisy W trasę Weki Zupa

Schab po bałkańsku – słoiki w trasę

5 czerwca 2018
Schab po bałkańsku - słoiki w trasę

Druga z czterech potraw, które przygotowałem do słoików w najbliższą trasę to schab po bałkańsku. Prawdę mówiąc nie mam pojęcia czy to danie ma coś wspólnego z Bałkanami, ale taką nazwę i przepis znalazłem na stronie Ulubione Przepisy. Wiem natomiast tyle, że jest bardzo prosta do przygotowania i świetnie smakuje. Schab po bałkańsku – skład: […]

Drugie danie Przepisy W trasę Weki