Weekendowego gotowania ciąg dalszy. Dzisiaj wpis z wczorajszej warstwowej zapiekanki z mielonym mięsem i warzywami. Potrawa (prawie) jednogarnkowa i bardzo prosta w przygotowaniu. Składniki praktycznie dowolne, czyli co kto ma w lodówce i świetny obiad gotowy. Podane ilości pozwoliły przygotować zapiekankę dla czterech osób i wszyscy czterej byli zadowoleni :).
Warstwowa zapiekanka z mielonym mięsem i warzywami – skład:
✓ 2 papryki chili
✓ 1 opakowanie krojonego boczku
✓ 2 marchewki
✓ kilka ziemniaków
✓ 2 duże czerwone cebule
✓ 2 laski kiełbasy śląskiej
✓ 3 jajka
✓ 0,5 kg mięsa mielonego
✓ przyprawy: sól, pieprz.
✓ Ewentualnie ser żółty tarty lub drobno pokrojony.
Warstwowa zapiekanka z mielonym mięsem i warzywami – przygotowanie:
Na dnie garnka z nieprzywierajacą powłoką ułożyć w takiej kolejności: boczek, marchewkę pokrojoną w plastry, kiełbasę pokrojoną w półplasterki, ziemniaki pokrojone w plastry i delikatnie posolone, drobno posiekaną jedną cebulę i obie papryki, mięso mielone, które wcześniej należy w osobnym garnku dokładnie wymieszać z trzema jajkami, odrobiną soli i dużą dawka pieprzu, znowu ziemniaki delikatnie posolone i drugą cebulę. Jeśli zdecydujecie się na ser żółty to można nim posypać trochę pod mięsem mielonym i na samej górze po ziemniakach z cebulą. Całość przykryć i gotować na wolnym ogniu do zmięknięcia ziemniaków na górze.
Smacznego. 🙂
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.