Ziemniaki smażone z salami – przekąska na szybko do piwa, drugie z obiecanych dzisiaj dań, po Spaghetti parkingnese mit kiełbasa und oliwki, zrobiłem w piątek, ale lenistwo nie pozwoliło mi go wrzucić wcześniej. Z resztą nawet nie wiem czy nadaje się do publikacji, bo to tak jakby wrzucić przepis na frytki, albo gotowane ziemniaki: obrać ziemniaki, wrzucić do wody, posolić i zagotować. Żadna filozofia i przepis banalnie prosty. Ale skoro zrobiłem zdjęcia i we wcześniejszym wpisie obiecałem, że będzie dzisiaj jeszcze jeden, to wrzucam i to. Najwyżej polecą na mnie joby, prawdopodobnie całkowicie słusznie 😉
Ziemniaki smażone z salami – przekąska – skład:
✓ 2 ziemniaki
✓ salami krojone.
Ziemniaki smażone z salami – przekąska – przygotowanie:
Ziemniaki obrać, przeciąć na pół wzdłuż i ponacinać od góry, ale tak żeby nie dociąć do końca. Złożone na pół plasterki salami ostrożnie powkładać w nacięcia. Jeśli obrałaś/obrałeś więcej ziemniaków, to resztę pokroić w plasterki. Do garnka wlać olej, najlepiej do takiego z nieprzywierającą powłoką, trochę podgrzać i ułożyć na oleju ziemniaki z salami. Przykryć i smażyć, a właściwie dusić na bardzo małym ogniu. Po około 10-ciu minutach dorzucić resztę ziemniaków, tych pokrojonych w plasterki i smażyć jeszcze kilka minut. Plasterki ziemniaków powinny wyjść na chrupiąco – coś w stylu czipsów – a duże kawałki z salami powinny być od spodu wysmażone, a od góry tylko ugotowane. Podawać do zimnego pyfka.
Proszę o niski wymiar kary 😉
Smacznego.
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.