Kuchnia Truckera

Klopsiki z indyka w sosie pieczarkowym

Klopsiki z indyka w sosie pieczarkowym

Nowy rok, nowa trasa, nowe słoiki. Dzisiaj polecam klopsiki z indyka w sosie pieczarkowym z pieczarkami, które ugotowała moja cudowna żona , a ja pasteryzowałem.
Klopsiki z indyka w sosie pieczarkowym – skład:

✓ 1 kg filetu z indyka
✓ 1 kg pieczarek
✓ 3 ząbki czosnku
✓ 4 pęczki kopru
✓ 1 jajko
✓ 4 łyżki bułki tartej
✓ 1 łyżka mąki ziemniaczanej
✓ śmietana 18% do zup i sosów
✓ przyprawy: pieprz, sól.

Klopsiki indycze w sosie pieczarkowym – przygotowanie

 

Klopsiki z indyka w sosie pieczarkowym – przygotowanie:

Mięso zmielić, dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, drobno posiekane dwa pęczki koperku. Dobrze wymieszać, ulepić kulki. W międzyczasie podsmażyć pieczarki pokrojone w ćwiartki, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek.
Do podsmażonych pieczarek wlać ok 1 litra wody i dusić ok 20 minut. Następnie dodać resztę posiekanego kopru do wody i pojedynczo wrzucać kulki z mięsa. Gotować przez ok 20-25 minut, co jakiś czas mieszając. Żeby zagęścić sos można rozmieszać mąkę ziemniaczaną w ½ szklanki zimnej wody i dodać do gotującego się dania. Po kilku minutach zaciągnąć niewielką ilością śmietany.
Na koniec przelać do słoiczków i zawekować 🙂
Smacznego.

Klopsiki indycze w sosie pieczarkowym – gotowe weki