Kuchnia Truckera

Spaghetti i zupa ogórkowa – słoiki w trasę

Spaghetti i zupa ogórkowa

Spaghetti i zupa ogórkowa – kolega Konrad podesłał zdjęcie i przepisy swoich dań do słoików, zrobionych przed wyjazdem w pierwszą trasę. Słoiki oczywiście zapasteryzowane.
Spaghetti – skład:

✓ 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
✓ 400 gramów makaronu
✓ pół średniej cebuli
✓ sos słodko-kwaśny Łowicz (500g)
✓ sól i pieprz do smaku.

Spaghetti – przygotowanie:

Spaghetti w sosie słodko kwaśnym dla leniwych: podsmażamy pół cebuli na patelni, dodajemy mięso wieprzowo wołowe mielone, podsmażyć często mieszając. Dodać sól i pieprz do smaku, można dodać ząbek świeżego czosnku. Dodać słoik gotowego sosu słodko-kwaśnego Łowicz. Mieszać do zagotowania. Makaron ugotować aldente, ostudzić, wymieszać z sosem. Porcja na jeden litrowy słoik.

Zupa ogórkowa – skład:

✓ 1 udko z kurczaka
✓ 4 średnie ziemniak
✓ 1 marchewka
✓ 5 kiszonych ogórków
✓ około 2 litrów wody
✓ 1 kostka rosołowa
✓ sól i pieprz do smaku.

Zupa ogórkowa – przygotowanie:

Zagotować udko z kurczaka, dodać pokrojone ziemniaki i startą marchewkę. Dodać kostkę rosołową z zielem angielskim i liściem laurowym. Jak ziemniaki będą pół miękkie, dodać obrane starte ogórki kiszone. Gotować 10 minut, dodać trochę śmietany 30% i doprawić do smaku (sól, pieprz). Porcja na trzy litrowe słoiki.