Niespodziewanie wpadło dzisiaj jeszcze jedno danie z weekendowego gotowania, czyli szparagi z marchewką i cebulą podane z kotletem wieprzowym i ziemniakami. Przepis na szparagi pochodzi od kierowców z firmy Ritex, a został podpatrzony, ugotowany przez ich kolegę Andrzeja Pranicę, który zrobił również kilka zdjęć i wysłał mi je wraz z opisem przygotowania.
Szparagi z marchewką i cebulą podane z kotletem wieprzowym i ziemniakami – skład:
✓ szparagi białe lub zielone
✓ kotlety wieprzowe
✓ marchewka
✓ cebula
✓ sos holenderski
✓ masło.
Szparagi z marchewką i cebulą podane z kotletem wieprzowym i ziemniakami – przygotowanie:
Pokroić marchewkę w plasterki i podsmażyć na maśle, następnie dodać cebulę pokrojoną w półplasterki i dalej smażyć. Gdy cebula zmięknie dodać szparagi i dusić wszystko na wolnym ogniu aż szparagi zmiękną. Na koniec dodać sos holenderski i zagotować.
Kotlety wieprzowe – Andrzej pisał, że woli wołowe, ale akurat nie miał – doprawić i smażyć bez wcześniejszego rozbijania i żadnej panierki, czyli sauté.
Podawać z ziemniakami.
Smacznego :).
PS. Pozdrowienia dla kierowców z Ritexu za świetny przepis i dla Andrzeja za przygotowanie dania, opisu i zdjęć.
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.