Wekowanie na 3 miesiące.
Jak wekować żeby słoiki wytrzymały 3 miesiące bez lodówki? Ta metoda nazywa się »tyndalizacja« i pochodzi od nazwiska irlandzkiego uczonego Johna Tyndalla, który ją opracował. Polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej w temperaturze 120°C w dwudziestoczterogodzinnych odstępach.
Na pierwszym zdjęciu słoik z tyndalizacji, którą wykonałem w dniach 11-13 czerwca, na drugim potrawa w garnku zagotowana (i zjedzona) dzisiaj, tj 17 września.
Opis tyndalizacji:
Gorącą potrawę wlewam do słoika, zakręcam (ważne, żeby gwint od słoika i nakrętki był czysty i suchy!!!) i odstawiam do góry nogami do wystygnięcia (do góry nogami, żeby sprawdzić czy zakrętka nie puszcza). Po wystygnięciu
układam słoiki na głębokiej blasze do pieczenia i wlewam trochę wody na dno, wkładam blachę do piekarnika, ustawiam piekarnik na 120°C i jak temperatura zostanie osiągnięta, włączam timer na 60 minut. Po godzinie wyciągam blachę i odstawiam na 24 godziny. Po 24-ech godzinach powtarzam pasteryzację w piekarniku jeszcze 2 razy.
Po takiej pasteryzacji postawiłem 2 słoiki na szafce w pokoju i odczekałem 3 miesiące. Przez ponad miesiąc panowały konkretne upały, z temperaturą w pokoju ok 35°C przez dzień.
Jak widać gulasz z marchewką i cebulą przetrwał te warunki. Drugi słoik otworzę za kolejne 3 miesiące, o ile wieczko nie spuchnie wcześniej
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.