Sylwia Mikita przysłała przepis na jednogarnkowe danie do słoików w trasę, który nazwała Chłopski Garnek Domowy. Wygląda bardzo apetycznie i zapewne przy najbliższej okazji ugotuję go dla siebie. Można go też z łatwością ugotować na pauzie weekendowej. Z podanych ilości składników Sylwia przygotowała 3 litrowe słoiki, więc gotując na pauzie weekendowej można by nakarmić z pół parkingu ;).
Chłopski garnek domowy – skład:
✓ 7-8 średnich ziemniaków
✓ mała główka kapusty
✓ 2 papryki słodkie
✓ 1 cebula
✓ 2 pęta kiełbasy
✓ koncentrat pomidorowy.
Chłopski garnek domowy – skład:
Kapustę poszatkować i wrzucić do garnka. Pokrojoną kiełbasę, cebulę, ziemniaki i paprykę podsmażyć na patelni, odsączyć z tłuszczu i dodać do kapusty. Zalać litrem wody, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy wg własnego uznania. Sylwia dodała sól, pieprz, tymianek, paprykę słodką i ostrą i zioła prowansalskie. Wszystko dusić do zmięknięcia kapusty i ziemniaków, następnie przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Smacznego. 🙂
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.