Po świętach w trasie nareszcie zjechałem do domu i trzeba było przygotować coś do słoików na następny wyjazd. Na pierwszy ogień poszła biała kiełbasa duszona w cebuli, selerze naciowym i słodkiej papryce. Danie typu “bieda“, ale całkiem smaczne i łatwe do przygotowania na pauzie weekendowej.
Duszona biała kiełbasa – skład:
✓ 0,8 kg białej kiełbasy (jedno opakowanie)
✓ 2 duże cebule
✓ jedna duża słodka papryka
✓ 2 gałązki selera naciowego.
Duszona biała kiełbasa – przygotowanie:
Cebulę i seler naciowy drobno posiekać i smażyć kilkanaście minut, następnie dodać do smażenia posiekaną paprykę i smażyć jeszcze ok 5-7 minut. Usmażone warzywa odsączyć z oleju i wrzucić do garnka. Białą kiełbasę obrać z jelita, pokroić w półplasterki i wysmażyć z tłuszczu, po czym również odsączyć z oleju i dodać do warzyw. Wszystko zalać wodą i dusić aż cebula całkiem zmięknie. Można dosolić do smaku, jeśli kiełbasa okaże się mało słona. Zapasteryzować. Świetnie smakuje z ziemniakami.
Smacznego.
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.