Letnia zupa na szybko to kolejny przepis kolegi Andrzeja Pranicy, który publikuję na Kuchni Truckera i wygląda równie świetnie jak poprzedni, czyli Szparagi z marchewką i cebulą podane z kotletem wieprzowym i ziemniakami.
Letnia zupa na szybko – skład:
✓ 3 marchewki
✓ kilka młodych ziemniaków
✓ pół cukinii
✓ ćwiartka kapusty
✓ 2 duże cebule
✓ fasolka szparagowa żółta
✓ kostka rosołowa.
Letnia zupa na szybko – przygotowanie:
Andrzej wysłał tylko zdjęcia i skład, więc przygotowanie piszę na własną rękę, ale to chyba nic trudnego. Szybkie zupki gotuje się zawsze tak samo, czyli wszystko pokroić, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy, doprowadzić do wrzenia i potem gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, do zmięknięcia marchewki. Ewentualnie ziemniaki i cukinie dodałbym trochę później, gdy marchewka i kapusta będą już częściowo miękkie.
Smacznego. 🙂
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.