Weekendowe gotowanie znowu idzie pełną parą, w przeciwieństwie do poprzedniego wyjazdu. Tym razem ugotowałem bardzo prostą, pikantną zupę grzybową na żeberku. Cały przepis na zupę to ugotować bulion i dodać mrożonkę “Zupa Grzybowa”, więc nie powinien nikomu, nawet najbardziej opornemu amatorowi gotowania, sprawić żadnej trudności, a efekt jest lepszy niż dobry. Oczywiście poniżej jest skład i sposób przygotowania, żeby nikt nie miał wątpliwości jak ugotować bulion. 🙂
Pikantna zupa grzybowa na żeberku – skład:
✓ 0,5 kg żeberek mięsnych
✓ jarzyna na bulion/rosół
✓ mrożonka “Zupa grzybowa”
✓ przyprawy: papryka słodka i ostra, mielony kminek, sól.
Pikantna zupa grzybowa na żeberku – przygotowanie:
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki i powycinać zbędny tłuszcz, jarzynę obrać, marchewkę można pokroić w podłużne ćwiartki lub plasterki, cebulę opalić jak na rosół, wszystko wrzucić do garnka, zalać wodą, posolić i gotować jedną godzinę. Po godzinie odcedzić bulion od jarzyny, zostawić tylko marchewkę, dodać mrożonkę, wsypać łyżeczkę papryki słodkiej i po pół łyżeczki ostrej i kminku mielonego. Jeśli zupa będzie mało słona, to dosolić do smaku. Całość gotować do zmięknięcia zawartości z mrożonki.
Smacznego. 🙂
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.