Kuchnia Truckera

Pikantna zupa kurkowa na indyku

Pikantna zupa kurkowa na indyku - gotowe danie

Dawno już nie było WEEKENDOWEGO GOTOWANIA, więc pora nadrobić zaległości. Wczoraj ugotowałem chyba NAJLEPSZĄ W MOIM ŻYCIU ZUPĘ, a mianowicie pikantną zupę kurkową na indyku. Przypuszczałem, że będzie dobra, ale nie spodziewałem, że wyjdzie taki czad! Co prawda jest przy niej trochę roboty, ale przynajmniej szybciej leci czas. Polecam wszystkim amatorom zup do ugotowania w domu lub na pauzie weekendowej.

Pikantna zupa kurkowa na indyku – szyja i skrzydło z indyka.

Żeby zupa nie była tak pikantna jak moja, bo rozumiem, że nie każdy lubi na ostro, to wystarczy pominąć dodawanie papryki cayenne do bulionu, ale dwie papryczki bardzo drobno posiekane należy dodać do smażenia. Wtedy będzie łagodna, ale z lekką nutką ostrości.

Pikantna zupa kurkowa na indyku – cebula do podsmażenia

Pikantna zupa kurkowa na indyku – skład:

✓ skrzydło i szyja z indyka
✓ 2 cebule
✓ 2-6 papryczek cayenne – w zależności jak bardzo ma być pikantnie
✓ 3 ząbki czosnku
✓ 35-40dkg świeżych kurek
✓ jarzyna na rosół
✓ bąk z młodej cebuli
✓ natka pietruszki
✓ śmietana słodka 30%
✓ przyprawy: sól.

Pikantna zupa kurkowa na indyku – papryka cayenne posiekana do podsmażenia z cebulą i cała do podciągnięcia ostrości bulionu

Pikantna zupa kurkowa na indyku – przygotowanie:

Cebulę obrać i posiekać, następnie zeszklić na oliwie. Dodać drobno posiekane dwie papryki cayenne i smażyć kilka minut. Gdy cebula zacznie się delikatnie rumienić dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć 2-3 minuty ciągle mieszając, żeby nie przypalić czosnku. Na koniec dodać pokrojone kurki i smażyć aż do całkowitego odparowania wody, która dużej ilości wydzieli się z grzybów. Tak usmażoną cebulę z papryką, czosnkiem i kurkami odstawić na bok. Do dużego garnka – u mnie 5l – włożyć indyka i jarzynę, zalać wodą, posolić i gotować jak rosół do zmięknięcia jarzyny i mięsa. Można dodać tez pozostałe papryki, przekrojone tylko na pół, żeby zupa była ostrzejsza – ja dodałem 4 sztuki. Jeśli brakuje wody w trakcie gotowania bulionu, to należy dolać i ewentualnie dosolić. W moim przypadku dolewałem dwa razy po 0,5 litra. Gdy bulion będzie gotowy, wyjąć jarzynę i paprykę – zostawiłem tylko mięso i marchewkę – i dodać wcześniej usmażone grzyby. Całość gotować około 5-10 minut. Na koniec zabielić śmietaną, hartując ją uprzednio. Podawać z posiekaną natką pietruszki i bąkiem z młodej cebuli. Bez tych dwóch ostatnich dodatków zupa traci część smaku.
Smacznego :).

Pikantna zupa kurkowa na indyku – smażenie cebuli i papryki cayenne

Pikantna zupa kurkowa na indyku – czosnek

Pikantna zupa kurkowa na indyku – kurki umyte i pokrojone na mniejsze kawałki

Pikantna zupa kurkowa na indyku – podsmażona cebula z papryką cayenne, czosnkiem i kurkami

Pikantna zupa kurkowa na indyku – jarzyna na bulion

Pikantna zupa kurkowa na indyku – gotowanie bulionu z papryką cayenne