Z poprzedniej trasy zostało mi jeszcze kilka słoików, więc dzisiaj tylko jedno danie, ale równie proste jak poprzednie czyli przepis na podudzie z indyka z mrożonkami z czerwonych warzyw i zupą królewską. Mrożonki to świetna sprawa, bo bardzo upraszcza gotowanie, a poza tym można je dowolnie mieszać, więc ilość smaków jest dość duża i szybko się nie znudzą.
Podudzie z indyka z mrożonkami z czerwonych warzyw i królewską – słoiki w trasę – skład:
✓ 1,5 kg podudzia z indyka
✓ mrożonka “Zupa z czerwonych warzyw”
✓ mrożonka “Zupa królewska”
✓ przyprawy: sól, DOMOWA wegeta, papryka ostra, pieprz.
Podudzie z indyka z mrożonkami z czerwonych warzyw i królewską – słoiki w trasę – przygotowanie:
Mięso odciąć od kości, wyczyścić z tłuszczu i ścięgien, pokroić w kostkę i obsmażyć z każdej strony na gorącym oleju. Po podsmażeniu odstawić na bok. Warzywa z mrożonek wsypać do garnka, dodać przyprawę z jednej z nich, wlać szklankę wody, przyprawić papryką, pieprzem i solą do smaku i dusić około 30-40 minut. Następnie do warzyw dodać mięso i dusić do zmięknięcia mięsa i marchewki. Przelać do słoików i zapasteryzować.
PS. Domową wegetę polecam zrobić w Thermomixie (przepis z książki z Thermomixu), a jeśli nie posiadasz, to może ktoś z Twoich znajomych ma. Jest fantastyczna i bez soli, naturalna i zdrowa.
Smacznego. 🙂
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.