Przepis na Chilli Con Carne, wg mojej najcudowniejszej, najpiękniejszej i najwspanialszej żony na świecie
Składniki:
✓ mięso mielone 1kg
✓ papryka czerwona
✓ puszka fasoli czerwonej
✓ puszka kukurydzy
✓ 2-3 cebule
✓ pomidory w kartonie (w kawałkach)
✓ przecier pomidorowy w butelce
✓ przyprawa Chilli Con Carne
✓ zacierka babuni albo drobny makaron
✓ garść zielonej pietruszki.
Przygotowanie:
Cebulkę smażę, dodaję mięso. Na osobnej patelni podsmażam paprykę. Mięso z cebulą zalewam pomidorami z kartonu, dodaję przyprawę Chilli Con Carne. Gdy pomidory się rozpadną, dodaje przecier z butelki i dolewam wody. Jak zacznie się gotować, wsypuję zacierkę. Gdy zacierka zmięknie, dodaję paprykę, kukurydzę i fasolę. Gotuję jeszcze kilka chwil. Na koniec dodaję garść zielonej pietruszki, może być mrożona.
W trasie, jak odgrzewam, gotuję do tego woreczek ryżu albo kaszy (można makaron, ziemniaki), bo jeden mały słoiczek 250ml to za mało na obiad.
PS. Przyprawa nie jest lokowaniem produktu, można użyć przyprawy dowolnej firmy
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.