Menu

Przepis na Chilli Con Carne

3 komentarze


Przepis na Chilli Con Carne, wg mojej najcudowniejszej, najpiękniejszej i najwspanialszej żony na świecie

Składniki:
✓ mięso mielone 1kg
✓ papryka czerwona
✓ puszka fasoli czerwonej
✓ puszka kukurydzy
✓ 2-3 cebule
✓ pomidory w kartonie (w kawałkach)
✓ przecier pomidorowy w butelce
✓ przyprawa Chilli Con Carne
✓ zacierka babuni albo drobny makaron
✓ garść zielonej pietruszki.

Przygotowanie:
Cebulkę smażę, dodaję mięso. Na osobnej patelni podsmażam paprykę. Mięso z cebulą zalewam pomidorami z kartonu, dodaję przyprawę Chilli Con Carne. Gdy pomidory się rozpadną, dodaje przecier z butelki i dolewam wody. Jak zacznie się gotować, wsypuję zacierkę. Gdy zacierka zmięknie, dodaję paprykę, kukurydzę i fasolę. Gotuję jeszcze kilka chwil. Na koniec dodaję garść zielonej pietruszki, może być mrożona.

W trasie, jak odgrzewam, gotuję do tego woreczek ryżu albo kaszy (można makaron, ziemniaki), bo jeden mały słoiczek 250ml to za mało na obiad.

PS. Przyprawa nie jest lokowaniem produktu, można użyć przyprawy dowolnej firmy

Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.

Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.

Tagi: ,

3 thoughts on “Przepis na Chilli Con Carne”

  1. Monika napisał(a):

    Witam, jak pasteryzować ?

    1. Marcin napisał(a):

      Ja mam dwa sposoby pasteryzacji. Pierwszy, który wykorzystuję najczęściej:
      1. Zalać słoiki gorącą potrawą, uważać przy tym, żeby nie wybrudzić gwintów na słoikach – do tego przydaje się lejek, który można kupić za kilka złotych: https://kuchniatruckera.pl/lejek-do-sloikow/
      2. Zakręcić słoiki i odstawić do ostygnięcia.
      3. Ułożyć w garnku, podkładając coś pod spód, np ręcznik papierowy, albo jakąś kratkę metalową.
      4. Zalać wodą do zakrętek.
      5. Od zawrzenia wody skręcić gaz na mały i gotować 40-45 minut.
      Tak zapasteryzowane słoiki trzymam w lodówce nawet 4-5 miesięcy.

      Drugi sposób jeśli chcę żeby słoiki wytrzymały co najmniej 3 miesiące bez lodówki, nawet w upałach – testowane!!!, to tzw. tyndalizacja. Szczegóły opisałem we wpisie: https://kuchniatruckera.pl/weki-na-3-miesiace/
      Pozdrawiam i życzę udanych przetworów. 🙂

  2. Monika napisał(a):

    Witam, jak pasteryzować ?

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: