Ostatnia z propozycji na grudzień to warzywa na patelnię z bazylią, tymiankiem i szynką wieprzową. Do wykonania tego przepisu na szybkie, jednogarnkowe danie, które można zapakować do słoików w trasę potrzeba mięso z szynki wieprzowej i dwie mrożonki “Warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem” z Hortexu. Dodatkowo użyłem wegety domowej roboty wg przepisu z urządzenia typu Thermomix i czubricy pikantnej, bo przyprawy zawarte w tych mrożonkach są zbyt tymiankowe.
Warzywa na patelnię z bazylią, tymiankiem i szynką wieprzową – słoiki w trasę – skład:
✓ 1 kg szynki wieprzowej
✓ 2 mrożonki
✓ Warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem” z Hortexu
✓ przyprawy: wegeta domowej roboty, czubrica pikantna, sól.
Warzywa na patelnię z bazylią, tymiankiem i szynką wieprzową – słoiki w trasę – przygotowanie:
Podobnie jak z poprzednim jednogarnkowym daniem, czyli mieszanką węgierską z podudziem z indyka, tak i tutaj danie jest super łatwe i dość szybkie do przygotowania. Mięso z szynki wieprzowej wykroić z ewentualnych kawałków tłuszczu, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Do mięsa wrzucić dwa opakowania mrożonej mieszanki warzywnej z Hortexu, wsypać przyprawy z torebek, dodać łyżkę czubricy i garść wegety – najlepiej własnej roboty – dolać około 1 szklankę wody, dosolić do smaku, wszystko wymieszać i dusić do zmięknięcia mięsa. Na gorąco przełożyć danie do słoików, zakręcić słoiki, wystudzić, a na drugi dzień zapasteryzować.
Smacznego. 🙂
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.