Menu

Warzywa na patelnię z bazylią, tymiankiem i szynką wieprzową – słoiki w trasę

0 Comment


Ostatnia z propozycji na grudzień to warzywa na patelnię z bazylią, tymiankiem i szynką wieprzową. Do wykonania tego przepisu na szybkie, jednogarnkowe danie, które można zapakować do słoików w trasę potrzeba mięso z szynki wieprzowej i dwie mrożonki “Warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem” z Hortexu. Dodatkowo użyłem wegety domowej roboty wg przepisu z urządzenia typu Thermomix i czubricy pikantnej, bo przyprawy zawarte w tych mrożonkach są zbyt tymiankowe.
Warzywa na patelnię z bazylią, tymiankiem i szynką wieprzową - słoiki w trasę

Warzywa na patelnię z bazylią, tymiankiem i szynką wieprzową – słoiki w trasę – mrożonki “Warzywa na patelnię z tymiankiem i bazylią”

Warzywa na patelnię z bazylią, tymiankiem i szynką wieprzową – słoiki w trasę – skład:

✓ 1 kg szynki wieprzowej
✓ 2 mrożonki
✓ Warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem” z Hortexu
✓ przyprawy: wegeta domowej roboty, czubrica pikantna, sól.

Warzywa na patelnię z bazylią, tymiankiem i szynką wieprzową - słoiki w trasę

Warzywa na patelnię z bazylią, tymiankiem i szynką wieprzową – słoiki w trasę – podsmażanie szynki wieprzowej

Warzywa na patelnię z bazylią, tymiankiem i szynką wieprzową – słoiki w trasę – przygotowanie:

Podobnie jak z poprzednim jednogarnkowym daniem, czyli mieszanką węgierską z podudziem z indyka, tak i tutaj danie jest super łatwe i dość szybkie do przygotowania. Mięso z szynki wieprzowej wykroić z ewentualnych kawałków tłuszczu, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Do mięsa wrzucić dwa opakowania mrożonej mieszanki warzywnej z Hortexu, wsypać przyprawy z torebek, dodać łyżkę czubricy i garść wegety – najlepiej własnej roboty – dolać około 1 szklankę wody, dosolić do smaku, wszystko wymieszać i dusić do zmięknięcia mięsa. Na gorąco przełożyć danie do słoików, zakręcić słoiki, wystudzić, a na drugi dzień zapasteryzować.
Smacznego. 🙂

Warzywa na patelnię z bazylią, tymiankiem i szynką wieprzową - słoiki w trasę

Warzywa na patelnię z bazylią, tymiankiem i szynką wieprzową – słoiki w trasę – podsmażone mięso, dodane warzywa z mrożonki

Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.

Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.

Tagi: , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: