W ostatni weekend w trasie w tym roku nie mogło zabraknąć weekendowego gotowania. Tym razem sam, bez gości, zrobiłem żeberka duszone w piwie z pomidorami, pieczarkami i białą kiełbasą. Potrawa dość prosta do wykonania, choć trochę pracochłonna i wymagająca dwóch naczyń: dużego garnka i patelni. Jako, że dzień dziś smętny i leniwy, a pracy przy gotowaniu trochę było, to nie chciało mi się już obierać ziemniaków i żeberka zjadłem z kaszą pęczak. Polecam, świetne połączenie. Właśnie sobie przypomniałem, że specjalnie na weekend kupiłem fasolkę szparagową i zapomniałem jej użyć. 😉
Żeberka duszone w piwie z pomidorami, pieczarkami i białą kiełbasą – skład:
✓ 0,5 kg żeberek mięsnych
✓ 2 duże cebule
✓ 2 białe kiełbasy
✓ kartonik pomidorów krojonych
✓ puszka pieczarek, lub świeże jeśli masz pod ręką
✓ 0,5 litra piwa jasnego
✓ przyprawy: koperek, bazylia, sól, pieprz, czosnek granulowany.
Żeberka duszone w piwie z pomidorami, pieczarkami i białą kiełbasą – przygotowanie:
Żeberka podzielić na mniejsze porcje, nadmiar mięsa odciąć od kości i pokroić w kwadraty, wyciąć zbędny tłuszcz, całość podsmażyć z każdej strony na patelni tak żeby mięso zmieniło kolor, a nie straciło soków. Po podsmażeniu odłożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć na rumiano pokrojoną w plastry kiełbasę, potem dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Całość przełożyć do żeberek, zalać piwem, dodać łyżeczkę czosnku i bazylii, po pół łyżeczki koperku i czosnku, dosolić do smaku uważając żeby nie przesolić, bo kiełbasa już jest słona. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 35 minut, następnie dodać odsączone pieczarki – chyba, że były świeże, to wcześniej też je podsmażyć – i pomidora, zamieszać i dusić jeszcze 15-20 minut.
Smacznego. 🙂
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.