Kuchnia Truckera

Zupa paprykowo-pomidorowa zabielana mlekiem kokosowym

Zupa paprykowo-pomidorowa zabielana mlekiem kokosowym

Znowu miałem sporą przerwę w weekendowym gotowaniu, więc pora nadrobić zaległości. Dzisiaj przedstawiam własnego pomysłu przepis na zupę paprykowo-pomidorową zabielaną mlekiem kokosowym, którą gotowałem dwa tygodnie temu w Hiszpanii. Zupa paprykowa musi być ostra, więc oprócz słodkiej zielonej papryki użyłem 6-ciu papryczek chili, po 3 zielone i czerwone.

Zupa paprykowo-pomidorowa zabielana mlekiem kokosowym – składniki na zupę: nóżki z kurczaka, łodyga selera, marchewka, papryka chili i słodka, natka pietruszki, limonka, cebula.

Poza głównymi składnikami i solą nie trzeba żadnych przypraw. Zupa wyszła tak genialna w smaku, że aż sam byłem lekko zaskoczony, bo nie spodziewałem się takiego efektu. Co więcej wcale nie była piekielnie ostra, bo, jak już część z Was wie z filmiku, na którym jadłem papryki chili, nie są one tak ostre jak się wielu wydaje. Ale  dość gadania, pora na przepis, czyli skład i przygotowanie.

Zupa paprykowo-pomidorowa zabielana mlekiem kokosowym – marchewka posiekana w plastrki i słodka, długa zielona papryka w półplasterki

Zupa paprykowo-pomidorowa zabielana mlekiem kokosowym – skład:

✓ 4 pałki z kurczaka, kilka skrzydełek lub 2 podudzia
✓ 2 długie zielone słodkie papryki, najlepiej o mocnym zapachu
✓ 6 papryczek chili zielonych i czerwonych
✓ 2 łodygi selera naciowego
✓ 1 cebula
✓ 4 marchewki
✓ natka z pietruszki
✓ 1 limonka
✓ mleko kokosowe
✓ 2 duże świeże pomidory lub kartonik pomidorów krojonych Pudliszki.
✓ 1 pietruszka i por – u mnie zabrakło, ale można użyć całej jarzyny rosołowej
✓ przyprawy: sól.

Zupa paprykowo-pomidorowa zabielana mlekiem kokosowym – pokrojona w półplasterki papryka chili czerwona i zielona

Zupa paprykowo-pomidorowa zabielana mlekiem kokosowym – przygotowanie:

Papryki przekroić wzdłuż, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki. Dwie marchewki pokroić w plasterki, ale niezbyt cienkie i podsmażyć na oleju. Gdy będą lekko zarumienione dodać paprykę i smażyć do delikatnego przypalenia.
W garnku nastawić bulion, czyli opalić cebulę na ogniu jak na rosół, dodać wraz z jarzyną i kurczakiem do garnka, zalać wodą i gotować aż do całkowitego zmięknięcia marchewki (osobnej, nie tej podsmażonej z papryką). Część natki z pietruszki zostawić do posiekania. Po ugotowaniu bulionu odcedzić go z jarzyny, zostawić w nim tylko kurczaka, jeśli używasz świeżych pomidorów to sparzyć je, obrać ze skóry, wykroić gniazda i drobno pokroić i dodać do garnka. Z limonki utrzeć całą skórkę, którą należy też dodać do zupy i wcisnąć cały sok, gotować 30-40 minut. Na koniec dodać podsmażoną wcześniej marchewkę z papryką i zagotować do zawrzenia. Nie gotować dłużej 5 minut, bo z papryki zacznie odchodzić skórka. Posolić do smaku i zabielić mlekiem kokosowym, drobno posiekać resztę natki z pietruszki i posypać zupę na talerzu.
Smacznego. 🙂

Zupa paprykowo-pomidorowa zabielana mlekiem kokosowym – smażenie marchewki i papryki

Zupa paprykowo-pomidorowa zabielana mlekiem kokosowym – podsmażona marchewka i papryka

Zupa paprykowo-pomidorowa zabielana mlekiem kokosowym – opalanie cebuli do bulionu

Zupa paprykowo-pomidorowa zabielana mlekiem kokosowym – składniki na bulion zalane wodą