Kolejna porcja słoików na wyjazd to warzywa na patelnię, podgrzybki i filet z indyka. Już niedługo będą nowalijki, więc można będzie używać świeżych i młodych warzyw, ale póki co korzystam z mrożonek, bo to wygodne i znacząco skraca czas przygotowania potrawy.
Ciekawe czy ktoś zauważył, że tym razem główne zdjęcie zostało zaaranżowane ładniej niż zwykle? To dzieło mojej żony, która ma do tego lepsze zdolności niż ja.
Warzywa na patelnię, podgrzybki i filet z indyka – słoiki w trasę – skład:
✓ 1,5kg filetu z indyka
✓ mrożonka Hortex – Warzywa na patelnię z ziołami i papryką
✓ mrożonka Devaldano – Podgrzybki
✓ przyprawy: sól, pieprz.
Warzywa na patelnię, podgrzybki i filet z indyka – słoiki w trasę – przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Mrożonki przełożyć do garnka, grzyby można pokroić, bo są w dużych kawałach, wsypać przyprawę z mrożonki Hortex, dolać szklankę wody i dusić około 20 minut. Następnie dodać podsmażone mięso, posolić, popieprzyć i dusić jeszcze 15-20 minut. Przełożyć do słoików i zapastreryzować wg mojego przepisu: Pasteryzacja, wekowanie.
Smacznego. 🙂
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.