Kuchnia Truckera

Wątróbka Merlot z cebulą, grzybami i ostrą papryką

Wątróbka Merlot z cebulą, grzybami i ostrą papryką - gotowe danie

Już od dawna chodziła za mną wątróbka, ale przy zakupach przed weekendowym gotowaniem zawsze o niej zapominałem. Aż nadszedł ten dzień, w którym pamiętałem i kupiłem. Wątróbka moczona całą noc w wytrawnym, czerwonym winie to majstersztyk smaku. Polecam wszystkim amatorom wątroby. Inspiracją był przepis ze strony Wątróbka drobiowa z Sherry, ale zamiast Sherry użyłem francuskiego Merlota. Cebula z grzybami i ostrą papryką to już był mój pomysł.

Wątróbka Merlot z cebulą, grzybami i ostrą papryką – składniki: wino Merlot, papryka, cebula, grzyby, ziemniaki.

Przy okazji kupna produktów do weekendowego gotowania zupełnie niechcący wpuściłem na minę pewną starszą panią we Francji. Gdy wybierałem paprykę starsza pani zapytała mnie – oczywiście po francusku – czy ta papryka jest ostra. Najpierw odpowiedziałem “że ne parle pa franse”, ale ona jakby miała to w nosie i pytała mnie dalej o to samo. Poza kilkoma zwrotami nie znam francuskiego, lecz słowo “pike” prawdopodobnie oznacza “pikantne”, a ja będąc przekonany, że kupuję słodką paprykę, zapewniłem ją sumiennie, że “no pike madamme, sweet”!!!. Starsza pani wzięła chyba z kilogram (sic!). Dzisiaj w trakcie gotowania okazało się, że ta papryka jest piekielnie ostra nawet w moich kategoriach. Jest tak ostra, że piekł mnie czubek nosa po zjedzeniu jednego kawałka, a Ci co oglądali transmisję live z jedzenia papryki habanero wiedzą, że daję radę z ostrymi paprykami. W tym przypadku aż zatoki prostowało. Mam nadzieję, ze starsza pani nie zeszła na zawał… 😉

Wątróbka Merlot z cebulą, grzybami i ostrą papryką – pokrojona cebula, dużo cebuli. 🙂

Wątróbka Merlot z cebulą, grzybami i ostrą papryką – skład:

✓ 0,5 kg wątróbki
✓ 2 duże cebule
✓ 2 papryki
✓ grzyby świeże lub z puszki
✓ 2 szklanki wina Merlot.

Wątróbka Merlot z cebulą, grzybami i ostrą papryką – pokrojona papryka.

Wątróbka Merlot z cebulą, grzybami i ostrą papryką – przygotowanie:

Dzień wcześniej wątróbkę umyć, pokroić, zalać winem i odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień pokroić cebulę w ćwierć plasterki  i smażyć do zmięknięcia. Następnie dodać pokrojoną drobno paprykę z grzybami i również smażyć do zmięknięcia. Pod koniec dolać trochę wina z wątróbki, nie więcej niż 100ml, i gotować do odparowania.
Wątróbkę osuszyć na ręcznikach papierowych i smażyć krótko na gorącym oleju, nie mieszając, po minucie-półtorej odwrócić każdy kawałek na drugą stronę.
Smacznego.

Wątróbka Merlot z cebulą, grzybami i ostrą papryką – smażenie cebuli, papryki i grzybów.

Wątróbka Merlot z cebulą, grzybami i ostrą papryką – wątróbka pokrojona w kawałki, wymoczona w winie i osuszona przed smażeniem.