Drugi z prostych i szybkich przepisów na słoiki w trasę, czyli filet z kurczaka z miksem grzybów tradycyjnych i orientalnych, jest już bardziej skomplikowany od poprzedniego. Wyższy stopień komplikacji jest spowodowany tym, że trzeba użyć dwóch różnych mrożonek, a nie jednej. 😉
Filet z kurczaka z miksem grzybów tradycyjnych i orientalnych – słoiki w trasę – skład:
✓ około 0,7 kg filetu z kurczaka
✓ mrożonka zupa albo krem z borowików i podgrzybków
✓ mrożonka mix grzybów orientalnych.
Filet z kurczaka z miksem grzybów tradycyjnych i orientalnych – słoiki w trasę – przygotowanie:
Przygotowanie równie trudne i skomplikowane jak w poprzednim przepisie, czyli pokroić filet w kostkę, podsmażyć, dodać mrożonkę, jeśli są przyprawy to też je dodać (czasem trzeba rozpuścić je w wodzie) dolać wody i dusić do zmięknięcia mięsa i grzybów. Po wszystkim przełożyć do słoików, słoiki odstawić na 24 godziny (nie do lodówki), a następnie zapasteryzować. Mój sposób na udaną pasteryzację, którą z powodzeniem stosuję już ponad 11 lat, opisałem w tym artykule: Pasteryzacja, wekowanie, tyndalizacja, pakowanie próżniowe.
Smacznego :).
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.