Gulasz na winie (czyli na piwie). Co się nawinie to do gara, piwo też się nawinęło Pauza 45h we Francji i szefo wysłał mnie do hotelu. Na szczęście udało mi się zaparkować klamotem przed samym wejściem i nie było daleko żeby wpaść na kilka chwil do kabiny i ugotować gulasz na weekend.
Gulasz na winie – skład:
✓ cebula
✓ papryka
✓ marchewka
✓ pietruszka
✓ por
✓ filet z kurczaka
✓ piwo
✓ ziemniaki
✓ koncentrat pomidorowy
✓ przyprawy: chili jalapeño, tymianek, czosnek niedźwiedzi, trawa cytrynowa, cząber.
Gulasz na winie – przygotowanie:
Podsmażyć cebulę, przełożyć do garnka głównego, podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę i pietruszkę, przełożyć do garnka. Dodać też pora w całości – po ugotowaniu wyrzucam pora, ale równie dobrze pora też można pokroić w plasterki i podsmażyć. Podsmażyć kurczaka na biało, maks 4-5 minut na dużym ogniu, ciągle mieszając, przełożyć do garnka, wsypać przyprawy, wlać piwo i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 15-20 minut. Następnie dodać ziemniaki, posolić do smaku i gotować aż ziemniaki zmiękną. Na koniec dodać łyżkę koncentratu pomidorowego.
Smacznego.
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.