579 115-221
kiełbasianka kiełbasa w słoiku

Kiełbasianka czyli kiełbasa w słoiku

kiełbasianka kiełbasa w słoiku

Kolejny z przepisów do przygotowania w domu na słoiki w trasę to kiełbasianka, czyli kiełbasa w słoiku z pyszną galaretką. Własne wędliny warto robić z kilku powodów, między innymi dlatego, że są smaczniejsze i tańsze niż sklepowe, a do tego można praktycznie dowolnie kształtować skład i smak. Poniższy przepis to jeden z najprostszych na kiełbasę w słoiku, który dostałem od ojca koleżanki, który z kolei robi kiełbasiankę od lat, ale można go modyfikować, dodając na przykład indyka albo kurczaka i inne przyprawy.
Podane ilości wystarczają na ok 17-19 słoików 0,3l.
Kiełbasa w słoiku – skład:

✓ 2,5kg (grubo mielonej) łopatki
✓ 0,75kg surowego boczku ze skórą
✓ 0,5kg podgardla ze skórą lub 20dkg słoniny
✓ jeśli boczek i podgardle jest bez skóry to 1 ratka wieprzowa
✓ 5dkg soli
✓ 5-10g pieprzu
✓ 2 łyżki cukru
✓ 2 główki czosnku.

This slideshow requires JavaScript.

Kiełbasa w słoiku – przygotowanie:

Zdjąć skórę z boczku i podgardla i gotować w niewielkiej ilości wody do miękkości, następnie zmielić razem z czosnkiem na drobnym sitku. Łopatkę jeśli niezmielona  zmielić na najgrubszym sitku, przyprawić i mieszać w garnku dodając wodę z gotowania skóry (naturalna żelatyna – jeśli boczek i podgardle są bez skóry, to należy ugotować wywar na ratce wieprzowej i dodać ten wywar do mięsa) i dolewając zimnej wody ok półtorej-dwie szklanki, aż mięso będzie puszyste i dobrze wymieszane. Po tym można odstawić mięso na noc do lodówki, żeby się przegryzło. Na drugi dzień nałożyć do słoików nie więcej niż 3/4 wysokości słoika, na górę każdego słoika wlać 2-3 łyżki zimnej wody. Następnie zakręcić i ułożyć słoiki na najniższej półce w piekarniku i ustawić temperaturę na 200°C góra-dół. Gdy temperatura zostanie osiągnięta i w słoikach zacznie bulgotać, wyłączyć górną grzałkę żeby nie spaliło zakrętek i zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec do zarumienienia.
Nie warto nakładać słoików do pełna, gdyż temperatura i ciśnienie w słoiku spowoduje, że tłuszcz i wodę zacznie wybijać przez zakrętki i piekarnik ze słoikami będą całe zalepione. Ja niestety popełniłem ten błąd 😉
Smacznego.

7 thoughts on “Kiełbasianka czyli kiełbasa w słoiku”

  1. LuSi pisze:

    Opis przepisu jest niedopracowany&#8230 Brakuje informacji.

    1. Marcin pisze:

      Jakich?

  2. LuSi pisze:

    Opis przepisu jest niedopracowany… Brakuje informacji.

    1. Marcin pisze:

      Jakich?

      1. Emilia pisze:

        co z boczkiem i podgardlem? zmielić razem z łopatką?

      2. Marcin pisze:

        Oczywiście, że tak 🙂

  3. Kiki pisze:

    Do zarumienienia czyli mniej więcej ile godzinę, pół, poltorej?

Leave a Reply

Related Post