Jeden kierowca wyraził chęć na przepis na rosół z kurczaka, więc w ten weekend zapodaję. Podobno lubi czytać moje przepisy, ale nigdy jeszcze nic z nich nie ugotował. Cóż, różne są zboczenia
(No offence 😉)
Rosół z kurczaka – skład:
✓ 6 drumsticków z kurczaka
✓ 1 cebula
✓ 2 marchewki
✓ 1 pietruszka korzeń + natka
✓ ćwiartka selera lub 2-3 łodygi selera naciowego – wolę naciowy, bo jest bardziej aromatyczny
✓ por
✓ kawałek włoskiej kapusty
✓ o ile jest możliwość, to świeży lubczyk – kilka listków, lub szczyptę suszonego/mrożonego.
✓ sól, pieprz, maggi
✓ makaron.
Rosół z kurczaka – przygotowanie:
Drumsticki umyć, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 3-4 minuty. Następnie odlać wodę z szumowiną, drumsticki przepłukać, umyć garnek. Cebulę opalić na czarno, marchewkę pokroić w ćwiartki, wszystko wrzucić do gara, zalać wodą, posolić do smaku. Gotować pod przykryciem do wrzenia, następnie skręcić gaz i odkryć garnek – gotując pod przykrywką rosół zmętnieje. Gotować godzinę na małym ogniu, tak żeby rosół ledwo pykał, na koniec można dolać zimnej wody (bo trochę odparuje) i zagotować. Ugotować makaron.
Uprzedzając ewentualne pytania: nigdy nie używam żadnych kostek rosołowych, nie ma sensu.
Smacznego
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.
One thought on “Przepis na tradycyjny rosół z kurczaka”