Na weekendowe gotowanie we Francji pod Orleanem zapowiedzieli się goście z mojej firmy: małżeństwo jeżdżące na podwójnej obsadzie Edyta i Andrzej. Andrzej kilkukrotnie przysłał mi przepisy z gotowania podczas weekendu, które były tutaj opublikowane, m.in. Szparagi z marchewką i cebulą podane z kotletem wieprzowym i ziemniakami i Letnia zupa na szybko w wykonaniu Andrzeja. Postanowiłem dla nich przygotować kotlety mielone duszone w piwie z warzywami na patelnię, które prawdopodobnie im posmakowały, bo zjedliśmy wszystko, a było tego niemało.
Kotlety mielone duszone w piwie z warzywami na patelnię – skład:
✓ 0,5 kg mielonej łopatki
✓ mrożonka Warzywa na patelnię
✓ 2 duże cebule
✓ 3 ząbki czosnku
✓ bułka tarta
✓ 0,25l piwa jasnego
✓ 2 łyżki koncentratu pomidorowego
✓ przyprawy: sól, pieprz.
Kotlety mielone duszone w piwie z warzywami na patelnię – przygotowanie:
Mięso włożyć do garnka lub miski, dodać garść bułki tartej, posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku, wszystko dobrze wymieszać. Uformować kotlety i krótko podsmażyć z każdej strony na nieprzywierającej patelni i bez użycia tłuszczu, tak aby tylko mięso zmieniło kolor z zewnątrz. Odłożyć mięso na bok. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w ćwierć plasterki z dodatkiem szczypty soli. Na podsmażoną cebulę położyć przygotowane wcześniej sznycle, na sznycle wsypać warzywa z mrożonki, na górę położyć 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość podlać niepełną szklanką piwa i dusić około 45 minut. Podawać z ziemniakami.
Smacznego. 🙂
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.
Fajny przepis ale dlaczego smażyć bez tłuszczu?
Bo mięso mielone wieprzowe jest już wystarczająco tłuste i tłuszcz się wytopi.
Właśnie próbuję Twojego przepisu, jestem na etapie duszenia 😉 zobaczymy co z tego wyjdzie 😉