W facebookowym głosowaniu na weekendowy obiad wygrał bigos bez kapusty czyli bigos cygański. Cygan, jak to cygan musi ocyganić, więc bigos jest z papryki i klopsików z mielonego mięsa. Tak naprawdę danie nie ma nic wspólnego z bigosem, ale taką nazwę i historyjkę znalazłem w internecie
Bigos bez kapusty – skład:
✓ klopsiki z mięsa mielonego – można kupić gotowe frikadele, surowe kuleczki i podsmażyć, ewentualnie mięso mielone i bawić się w klejenie kulek samemu; ja poszedłem na łatwiznę i kupiłem w Niemczech gotowe do podgrzania frikadele.
✓ papryka żółta, czerwona, zielona
✓ pieczarki
✓ ogórki z octu
✓ cebula
✓ przecier pomidorowy, albo pomidory w kawałkach – użyłem pomidory krojone Pudliszki
✓ ziele angielskie, liść laurowy, bazylia, sól, pieprz.
Bigos bez kapusty – przygotowanie:
Jeśli kupisz mięso mielone, to trzeba ulepić kuleczki/klopsiki. Internety piszą, że należy do mięsa wbić jajko, można dodać odrobinę bułki tartej i delikatnie podsmażoną cebulę, sól, pieprz, wszystko wymieszać, ulepić klopsiki i podsmażyć krótko na patelni.
Następnie zeszklić cebulę, dodać pieczarki i usmażyć. Odsączyć z tłuszczu i wrzucić do garnka z klopsikami. Potem podsmażyć pokrojoną paprykę, tak żeby zmiękła, odsączyć. Podsmażoną paprykę wrzucić do garnka, dodać pomidory, 2-3 nieduże korniszony pokrojone w plasterki, przyprawy, wymieszać i dusić pod przykryciem ok 15-20 minut. Można podawać z chlebem, ziemniakami. Czas przygotowania ok 40 minut.
Smacznego
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.