Menu

Leczo – słoiki w trasę

4 komentarze


Pierwszy dzisiejszy przepis na słoiki w trasę to leczo.
Leczo – skład:

✓ 0,5 kg kiełbasy
✓ 1,5 kg cukinii
✓ 2-3 duże czerwone cebule
✓ 2 pudełka pomidorów krojonych Pudliszki
✓ 4 czerwone papryki
✓ przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka.

Leczo – przygotowanie:

Cebule drobno pokroić i podsmażyć, na drugiej patelni podsmażyć paprykę pokrojoną w kostkę, przyprawić słodką i ostrą papryką, pokroić drobno cukinię, posolić na sitku, odstawić na 30 minut na odsączenie. Zeszkloną cebulę przełożyć do garnka, dodać odsączoną cukinię i dusić ok 20 minut pod przykryciem. Następnie dodać paprykę i pomidory i dusić kolejne 15 minut. W międzyczasie pokroić w półplasterki i podsmażyć kiełbasę. Po odsączeniu z tłuszczu dodać do garnka i dusić jeszcze ok 15-20 minut, po czym przełożyć do słoików i zapasteryzować. Wystarcza na 10 słoików 0,3l.

Tagi: , ,

4 thoughts on “Leczo – słoiki w trasę”

  1. Jak długo trakie leczo może być w słoiku? Można trzymać poza lodówka?

    1. Nie wiem ile wytrzyma poza lodówką, ale jeśli zapasteryzujesz potrójnie, to spokojnie 2-3 miesiące powinno wytrzymać. Potrójną pasteryzację opisałem w tym artykule: https://kuchniatruckera.pl/wekowanie-pasteryzacja-tyndalizacja-pakowanie-prozniowe/

    2. Anita pisze:

      Oczywiście,że można trzeba je poprzednio zapasteryzować. Ja osobiście w sezonie robię ich sporo i wynoszę do piwnicy. Wytrzymują do następnego sezonu. Tylko wtedy nie dodaję kiełbasy. A przed sporzyciem najpierw duszę kiełbasę i do niej dodaję leczo.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: