Menu

Leczo – słoiki w trasę

0 Comments


Pierwszy dzisiejszy przepis na słoiki w trasę to leczo.
Leczo – skład:

✓ 0,5 kg kiełbasy
✓ 1,5 kg cukinii
✓ 2-3 duże czerwone cebule
✓ 2 pudełka pomidorów krojonych Pudliszki
✓ 4 czerwone papryki
✓ przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka.

Leczo – przygotowanie:

Cebule drobno pokroić i podsmażyć, na drugiej patelni podsmażyć paprykę pokrojoną w kostkę, przyprawić słodką i ostrą papryką, pokroić drobno cukinię, posolić na sitku, odstawić na 30 minut na odsączenie. Zeszkloną cebulę przełożyć do garnka, dodać odsączoną cukinię i dusić ok 20 minut pod przykryciem. Następnie dodać paprykę i pomidory i dusić kolejne 15 minut. W międzyczasie pokroić w półplasterki i podsmażyć kiełbasę. Po odsączeniu z tłuszczu dodać do garnka i dusić jeszcze ok 15-20 minut, po czym przełożyć do słoików i zapasteryzować. Wystarcza na 10 słoików 0,3l.

Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.

Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.

Tagi: , ,

1 thought on “Leczo – słoiki w trasę”

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: