Nowy rok to nowe słoiki w trasę. Na obecny wyjazd przygotowałem z żoną trzy dania, pierwsze to bogracz ze schabu. W zasadzie bogracz to nie jest nazwa potrawy, tylko kociołka do gotowania nad ogniskiem, ale u nas przyjęło się, że to potrawa.
Bogracz ze schabu – słoiki w trasę – skład:
✓ 1 kg schabu bez kości
✓ 2 czerwone papryki
✓ 0,5 kg pieczarek
✓ makaron typu zacierka albo ryżowy
✓ kilka ziemniaków
✓ czosnek
✓ koncentrat pomidorowy
✓ przyprawy: papryka słodka i ostra, sól.
Bogracz ze schabu – słoiki w trasę – przygotowanie:
Pieczarki posiekać, podsmażyć i odłożyć, tak samo paprykę. Schab pokroić w kostkę i również obsmażyć. Pieczarki i schab przełożyć do garnka, dodać przecier pomidorowy rozrobiony z wodą, dodać rozgnieciony czosnek i przyprawy i całość dusić aż mięso zacznie mięknąć. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować dalej. Gdy ziemniaki będą już prawie ugotowane dodać makaron typu zacierka lub ryżowy i gotować do zmięknięcia ziemniaków. Makaron nie musi się ugotować, ponieważ dojdzie przy pasteryzacji słoików.
Smacznego :).
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.