579 115-221
Omlet z fasolką szparagową i zielonym groszkiem

Omlet z fasolką szparagową i zielonym groszkiem

Omlet z fasolką szparagową i zielonym groszkiem

Kolejne weekendowe gotowanie w styczniu zaowocowało pierwszym moim daniem typu omlet, a dokładnie przygotowałem omlet z fasolką szparagową i zielonym groszkiem. Podobnoż mój omlet niewiele różnił się od omletu po hiszpańsku – tak słyszałem, ale ja się nie znam, więc niech będzie, że podobno. Pierwszy, ale na pewno nie ostatni, bo wyszedł tak fantastyczne, że prawie pękłem, ale zjadłem całego! Ach to nieumiarkowanie w jedzeniu (i piciu) ;).
Omlet z fasolką szparagową i zielonym groszkiem

Omlet z fasolką szparagową i zielonym groszkiem – cebule

Omlet z fasolką szparagową i zielonym groszkiem – skład:

✓ 2 cebule
✓ 3 ziemniaki
✓ 4 jajka
✓ fasolka szparagowa i zielony groszek z puszki
✓ przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn.

Omlet z fasolką szparagową i zielonym groszkiem

Omlet z fasolką szparagową i zielonym groszkiem – ziemniaki

Omlet z fasolką szparagową i zielonym groszkiem – przygotowanie:

Cebule obrać i drobno posiekać, ziemniaki pokroić w niedużą kostkę, wszystko podsmażyć na oleju do lekkiego zarumienienia się ziemniaków posypując rozgniecionym rozmarynem. Dodać odsączone z wody fasolkę i groszek i chwilę razem podsmażyć. Jajka wbić do osobnego naczynia i ubić na puszystą piankę, ale żeby jeszcze były płynne, a nie na sztywno. Wlać jajka do podsmażonego farszu, przykryć garnek/patelnię (wygodniej patelnię, ale ja nie mam) i dusić na małym ogniu. Gdy jajka zaczną się ścinać poruszać patelnią, żeby omlet od spodu nie przywarł. Gdy uznamy, że omlet od spodu już jest wystarczająco usmażony (uznałem na oko), obracamy go na drugą stronę. Nie jest to łatwa czynność i ja mam dwa sposoby na to: 1. przykryć patelnię talerzem i odwrócić do góry nogami, a potem zsunąć omlet z talerza z powrotem na patelnię lub 2. obrócić jak prawdziwy szef kuchni podrzutem. Omletu nie próbowałem podrzucać w kabinie, ale kiedyś naleśniki tak obracałem w domu. Wbrew pozorom nie jest to magiczna sztuczka. Gdy druga strona będzie usmażona przełożyć na talerz i cieszyć się fantastycznym posiłkiem.
Smacznego :).

Omlet z fasolką szparagową i zielonym groszkiem

Omlet z fasolką szparagową i zielonym groszkiem – ziemniaki i cebula przed smażeniem

Omlet z fasolką szparagową i zielonym groszkiem

Omlet z fasolką szparagową i zielonym groszkiem – jajka przed rozbiciem

Omlet z fasolką szparagową i zielonym groszkiem

Omlet z fasolką szparagową i zielonym groszkiem – fasolka i groszek z puszki

Omlet z fasolką szparagową i zielonym groszkiem

Omlet z fasolką szparagową i zielonym groszkiem – jajka ubite na płynną pianę

Omlet z fasolką szparagową i zielonym groszkiem

Omlet z fasolką szparagową i zielonym groszkiem – smażenie ziemniaków i cebuli

Omlet z fasolką szparagową i zielonym groszkiem

Omlet z fasolką szparagową i zielonym groszkiem – smażenie fasolki i groszku

Omlet z fasolką szparagową i zielonym groszkiem

Omlet z fasolką szparagową i zielonym groszkiem – farsz zalany jajkami

Leave a Reply

Related Post