579 115-221
Domowy pasztet wieprzowy

Domowy pasztet wieprzowy

Domowy pasztet wieprzowy

Jakiś czas temu obiecałem, że jak będę w domu, to wrzucę przepis na pasztet domowy. Żeby nie było tylko suchego przepisu, to oczywiście musiałem domowy pasztet upiec i zrobić zdjęcia. Przepis pochodzi od mojej mamy, która go używa odkąd pamiętam, czyli co najmniej od 35 lat i pasztet niezmiennie wychodzi fantastyczny.
Domowy pasztet wieprzowy

Domowy pasztet wieprzowy – wątróbka wieprzowa

Ten konkretny pasztet jest wieprzowy, ale wg tego samego przepisu można zrobić drobiowy (kurczak, indyk, kaczka, gęś), zajęczy, z dziczyzny albo mieszany. Można również przyprawiać różnymi dodatkami, żeby uzyskać różne smaki: paprykowy, pomidorowy, pieczarkowy etc.

Domowy pasztet wieprzowy

Domowy pasztet wieprzowy – smażenie szynki kulki

Pasztet domowy – skład:

✓ 1 kg szynki kulki – może być dowolne mięso: łopatka, schab, karczek
✓ 0,4 kg wątroby wieprzowej lub drobiowej
✓ 2 duże cebule
✓ 2 marchewki
✓ 2 pietruszki
✓ ćwiartka selera
✓ garść papryki słodkiej lub ostrej, grubo mielonej
✓ utarta gałka muszkatołowa
✓ 3 jajka
✓ 5 kromek chleba, ewentualnie półtorej bułki
✓ sól, pieprz.

Domowy pasztet wieprzowy

Domowy pasztet wieprzowy – smażenie wątróbki na cebuli, duszenie szynki z warzywami

Pasztet domowy – przygotowanie:

Mięso umyć, wykroić tłuszcz i ścięgna, pokroić w grube kawałki. Następnie obsmażyć z każdej strony na patelni, tak żeby zamknąć pory, po czym dolać dwie szklanki wody, wrzucić obraną marchewkę, pietruszkę i selera i dusić na wolnym ogniu aż mięso zmięknie. Do duszenia można wsypać garść papryki słodkiej lub ostrej, grubo mielonej. Na osobnej patelni zeszklić pokrojoną w półplasterki cebulę, następnie usmażyć na niej wątróbkę, ale nie na podeszwę. Lepiej żeby wątróbka była lekko niedosmażona niż przesmażona. Odstawić do wystudzenia wątróbkę z cebulą i mięso z warzywami – nie wylewać wywaru z gotowania mięsa. Do wywaru z gotowania mięsa wrzucić cztery kromki chleba (świeży, suchy – obojętnie) lub jedną bułkę i pozostawić do rozmoknięcia. Po wystygnięciu mięsa i warzyw zmielić wszystko na drobnym sitku, na końcu przez maszynkę przepuścić rozmoknięte pieczywo (o ile nie rozmokło tak, że nie ma co mielić) i piątą kromkę chleba lub pozostałe pół bułki, przeczyści to maszynkę. Do zmielonego dodać trzy jajka, wlać resztę wywaru po moczeniu chleba, dodać pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i soli i pieprzu do smaku. Wszystko miksować ok 20-30 minut, aż do uzyskania w miarę gładkiej masy. Po zmiksowaniu nałożyć do słoików (słoiki zakręcić) i lub foremek, nagrzać piekarnik do 180°C, wstawić pasztet i piec 50-60 minut do zarumienienia się pasztetu. Tak przygotowane słoiki można zabrać w trasę, powinny wytrzymać kilka tygodni w lodówce :).
Smacznego.

Domowy pasztet wieprzowy

Domowy pasztet wieprzowy – studzenie mięsa i warzyw

Domowy pasztet wieprzowy

Domowy pasztet wieprzowy – zmielone składniki plus przyprawy i jajka

Domowy pasztet wieprzowy

Domowy pasztet wieprzowy – zmiksowane wszystkie składniki, przygotowane do nakładania do słoików i foremek

Domowy pasztet wieprzowy

Domowy pasztet wieprzowy – słoiki i foremki przygotowane do pieczenia

2 thoughts on “Domowy pasztet wieprzowy”

  1. Kasia pisze:

    Na pewno mężowi by posmakował.

  2. Krzychu pisze:

    Wypróbuję na 100%,wygląda wyśmienicie i też potrzebuję czegoś takiego w trasy,dość marketowych adr-ów.Pzdr.

Leave a Reply

Related Post