579 115-221
Truckerski cheeseburger z podwójnym serem

Truckerski cheeseburger z podwójnym serem

Truckerski cheeseburger z podwójnym serem

Wczoraj na fejsie była szybka zgadywanka co mam zamiar przyrządzić dzisiaj na obiad przy okazji weekendowego gotowania. Paweł i Wojciech odgadli, że to będzie hamburger, a precyzyjniej mówiąc przygotowałem cheeseburgery z podwójnym serem wg tradycyjnego amerykańskiego przepisu, który wziąłem ze strony My Tasty Adventures.
Truckerski cheeseburger z podwójnym serem

Truckerski cheeseburger z podwójnym serem – pomidor, ogórek, sałata i cebula

Oczywiście mój hamburger różni się trochę od tego klasycznego choćby tym, że nie przygotowywałem sam mięsa, tylko kupiłem gotowe burgery wołowe w Lidlu – kupiłem jeszcze w Polsce dwa dni temu, wg informacji na opakowaniu producent to Sokołów, a skład to: “98% mięso wołowe, sól, przyprawy, aromaty”, ale pieron wie co oni tam dodają. Mam nadzieję, że nie zmielili psa razem z budą (taki żart, wyjaśniam w razie gdyby Lidl to czytał i strzelił focha). Ponadto nie zrobiłem sosu z przepisu, a w zamian użyłem musztardy chili, też kupionej w Lidlu, tyle że w Niemczech.
Gwoli wyjaśnienia Lidl nie płaci mi za lokowanie produktów, choć nie miałbym nic przeciwko, bo utrzymanie serwera i reklama pochłaniają trochę środków ;).

Truckerski cheeseburger z podwójnym serem

Truckerski cheeseburger z podwójnym serem – bułki, burgery, ser i musztarda Chili

Oryginalny przepis na wyżej wymienionej stronie, na mojej lekko zmodyfikowany przeze mnie.

Truckerski cheeseburger z podwójnym serem

Truckerski cheeseburger z podwójnym serem – smażenie burgera

Truckerski cheeseburger z podwójnym serem – skład:

✓ 2 burgery wołowe 220g
✓ pomidor
✓ ogórek
✓ cebula
✓ sałata lodowa
✓ 4 plasterki sera żółtego
✓ musztarda Chili
✓ 2 bułki z sezamem do hamburgerów
✓ pieprz
✓ oliwa.

Truckerski cheeseburger z podwójnym serem

Truckerski cheeseburger z podwójnym serem – podgrzewanie bułek w suchym garnku

Truckerski cheeseburger z podwójnym serem – przygotowanie:

Pomidora, ogórka i cebulę pokroić w plasterki lub półplasterki jeśli są bardzo duże, sałatę lodową porozrywać na drobne listki – na oko 3x3cm, ale bez zbytniej dbałości o dokładność wymiarów ;). Burgery opruszyć pieprzem z obu stron – finalnie wyjdzie lekko pikantny smak, ale nie będzie palić. Przygotować 4 okrągłe, dopasowane do wielkości burgera plasterki sera. Na patelni – wg oryginalnego przepisu najlepiej żeliwnej – rozgrzać trochę oliwy, po czym położyć na niej burgera. Smażyć na małym ogniu 3-4 minuty, czasami dociskając środek, jeśli zacznie się wybrzuszać. Moje burgery miały ok 1cm grubości, wystarczyło maks 4 minuty na pierwszej stronie. Następnie burgery obrócić na drugą stronę, na wierzch ułożyć po 2 plasterki sera, przykryć patelnię i smażyć do roztopienia się sera. Na drugim palniku podgrzać na suchej patelni/garnku bułki, rozkrojoną stroną w dół. Jeśli nie ma drugiego palnika – tak jak w moim przypadku – to zdjąć garnek z burgerem gdy ser będzie już prawie roztopiony i odstawić na bok, nie zdejmując pokrywki – ser przez tę chwilę dojdzie, a na gaz postawić garnek z bułkami. Ważna sprawa: po podgrzaniu bułek zostawić garnek na kuchence albo odstawić na drewnianą lub tekturową deskę, w żadnym wypadku na plastikową, gdyż może się trochę przytopić pod gorącym garnkiem – tak jak moja ;). Następnie posmarować każdą połówkę bułki sosem/musztardą i po kolei ułożyć: kilka listków sałaty, burger z serem, plaster pomidora, dwa plastry ogórka, plaster cebuli i znów kilka listków sałaty. Wszystko przykryć drugą połówką bułki, do kufla wlać zimne pyfko i cieszyć się obiadem. Miałem zamiar zjeść 4 cheeseburgery, ale po dwóch sztukach i kuflu piwa byłem pełny.
Smacznego.

Truckerski cheeseburger z podwójnym serem

Truckerski cheeseburger z podwójnym serem – ciepłe, lekko chrupiące bułki

Leave a Reply

Related Post