Na kolację żona przygotowała kanapki z pastą serową i gravlaxem, na chlebie owsianym podpieczonym na suchej patelni.
Kanapki z pastą serową i gravlaxem – skład:
✓ biały ser
✓ kilka rzodkiewek
✓ dwa pęczki szczypiorku
✓ jogurt naturalny
✓ przyprawy: pieprz, sól.
Kanapki z pastą serową i gravlaxem – przygotowanie:
Ser rozdrobnić widelcem, rzodkiewkę utrzeć na grubej lub średniej tarce, szczypiorek posiekać, wszystko zmieszać, dodać sól i pieprz do smaku. Chleb podpiec na suchej patelni, posmarować masłem, następnie nałożyć pastę serową.
W wersji dla bardziej wymagających pokroić gravlaxa w plasterki i położyć na kanapki. A co to jest gravlax? To tradycyjne dla kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku – ten konkretny ze zdjęcia robiony był w domu.
Smacznego 🙂
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.