Kolejny z przepisów na dania do słoików to klopsiki z indyka w sosie porowo-paprykowym, który tak jak poprzedni, czyli Schab z kiełbasą w sosie porowym, jest moim autorskim pomysłem i jest równie łatwy do przygotowania, choć lepienie klopsików jest już trochę bardziej czaso i pracochłonne. Ale warto, ponieważ efekt jest więcej niż zadowalający.
Klopsiki z indyka w sosie porowo-paprykowym – słoiki w trasę – skład:
✓ 3 zielone cebule
✓ 3-4 pory
✓ 2 czerwone papryki
✓ 1,5kg filetu lub udźca z indyka
✓ 1 jajko
✓ trochę bułki tartej
✓ przyprawy: sól, grubo mielony pieprz, wędzona słodka papryka, ostra papryka.
Klopsiki z indyka w sosie porowo-paprykowym – słoiki w trasę – przygotowanie:
Cebulki i pory drobno pokroić i podsmażyć na oleju, tak samo z postąpić z papryką. Lifehack: paprykę mocno opalić z każdej strony nad ogniem, następnie włożyć do woreczka i szczelnie zamknąć. Po wystygnięciu, nie wyjmując papryki z woreczka, zdjąć z niej skórkę pocierając palcami przez woreczek o paprykę. Następnie przełożyć do blendera, dolać szklankę wody i zblendować na gładko. Mięso zemleć na średnim sitku, do mięsa wbić jajko, dodać trochę bułki tartej, soli i pieprzu według uznania i całość bardzo dokładnie wymieszać. Z wymieszanego farszu ulepić kuleczki. Kuleczki przełożyć na głęboką patelnię lub do garnka, wlać zblendowany por z cebulą, jeśli sos będzie za gęsty, to dolać trochę wody i wszystko delikatnie przemieszać, tak żeby nie rozwalić klopsików. Dodać przyprawy do smaku i całość dusić na wolnym ogniu około 4 minut od zawrzenia. Gotowe danie przełożyć na gorąco do słoików, odstawić na blat i na drugi dzień zapasteryzować.
PS. Przy okazji polecam się jako fotograf ślubny – kliknij i sprawdź moją ofertę.
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.