Drugi z przepisów do słoików w trasę to klopsiki z koperkiem i porem w sosie czosnkowym. Przepis pochodzi ze strony Ewy Wachowicz, ale został przez moją żonę lekko zmodyfikowany. Przede wszystkim zamiast piersi z indyka została użyta łopatka wieprzowa – bo akurat była pod ręką – i por zamiast papryki chili. Reszta jest praktycznie taka sama.
Klopsiki z koperkiem i porem w sosie czosnkowym – skład:
✓ 1 kg łopatki (mielonej lub zmielić w domu – ja wolę zmielić osobiście, ponieważ mogę wykroić zbędny tłuszcz)
✓ 1 duży por
✓ 1 jajko
✓ 1 szklanka mleka
✓ 1 szklanka bulionu
✓ 4-5 ząbków czosnku lub czosnek w proszku
✓ świeży lub mrożony koperek.
Klopsiki z koperkiem i porem w sosie czosnkowym – przygotowanie:
Mięso zmielić wraz z porem, do zmielonego mięsa wbić jedno surowe jajko i dokładnie wymieszać. Z wymieszanego mięsa ulepić małe kuleczki i podsmażyć je na patelni do zarumienienia się. Przełożyć podsmażone klopsiki do garnka. Zmieszać szklankę mleka z łyżką mąki. Wlać mleko i bulion do garnka, przecisnąć przez praskę czosnek, dodać koperek, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez kilkanaście minut. Zapasteryzować.
Smacznego.
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.
Czy dodawanie kopru nie powoduje szybszego psucia się słoików? W tym samym czasie robilam klopsy zwykle i z koprem i te drugie skisly:(
Praktycznie nie zdaża mi się, żeby psuły się jakieś słoiki, a niektóre trzymam w domu w lodówce po 3 miesiące.