Jutro piątek, więc proponuję na obiad danie bezmięsne czyli makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem. Co prawda nie wszyscy przestrzegają niejedzenia mięsa w piątek, ja też rzadko, ale są tacy, dla których jest to ważne lub robią to z przyzwyczajenia. Danie jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, a przy tym bardzo smaczne.
Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem – skład:
✓ marchewka
✓ czerwona cebula (może być biała, ja akurat mam w aucie czerwoną)
✓ dwa ząbki czosnku
✓ puszka tuńczyka rozdrobionego, w wodzie
✓ kartonik pomidorów krojonych Pudliszki, np. z oliwą i czosnkiem
✓ makaron
✓ oliwa z oliwek
✓ przyprawy: tymianek, oregano, bazylia, pietruszka suszona, ostra papryka.
Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem – przygotowanie:
Drobno posiekać cebulę, marchewkę i czosnek. Na patelni podsmażyć najpierw cebulę z marchewką, pod koniec smażenia dodać na 1-2 minuty czosnek. Następnie dodać tuńczyka, pomidory z kartonika, posolić i dodać pół łyżeczki ostrej papryki i po szczypcie z reszty przypraw. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 30 minut, następnie ugotować makaron. Podawać skropione oliwą, ewentualnie w miarę możliwości posypać świeżo posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.
Smacznego.
Moje pomysły na jedzenie w trasie. Czasem zaskakujące – niektórzy mówią o nich „bieda” – czasem bardzo proste, czasem skomplikowane, ale zawsze dużo lepsze od gotowców typu ADR ze sklepu.
Nazywam się Marcin Marek Kucharzyk, jestem zawodowym kierowcą i amatorskim kucharzem.